"Атака" внесе в деловодството на НС уведомление от Инициативен комитет за организиране на подписка за произвеждане на национален референдум. Това обяви лидерът на Атака Волен Сидеров.

"Започваме подписка за референдум с въпрос: Да се продава ли българска земя на чужди физически и юридически лица?". Сидеров обясни, че е необходимо да се предизвика такъв референдум, тъй като има признаци на "неизпълнение на решение на НС" и посочи изявленията на вицепремиера Зинаида Златанова, която казала според него, че това решение е "антиконституционно", а според него тя няма право да прави такива изявления и единственият, който може да се произнесе дали нещо е конституционно или не.

Когато бе попитан защо не изчакат решението на КС, където вече има образувано дело за мораториума, от Атака казаха, че няма време, защото срокът тече. "До 1 януари 2014г. ние трябва да покажем, че като общество, като политици сме против тази продажба на земя. КС си е КС, той ще си решава каквото и да реши, той първо не може да разгледа решение, той се занимава със закони", каза той и допусна, че вероятно съществува някаква юридическа гъвкавост.

"Каквото и да реши КС, ние сме на мнение, че трябва да защитим земята и да накараме управлението, което и да е то, чрез обществен натиск да се вслуша в гласа на своя народ. КС също се състои от българи, от хора, които са част от този народ", каза той.