Народното събрание замрази възрастта за пенсиониране, след като прие на първо четене на промени в Кодекса за социално осигуряване в петък. Така от 1 януари 2014 година жените ще се пенсионират на 60 години и 8 месеца, а мъжете - на 63 години и 8 месеца. Необходимият стаж е 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете.
Освен това се въвежда възможност за по-лесно предсрочно пенсиониране на лица, на които не им достигат до 2 години стаж или възраст. Ако лицата нямат стаж, те ще могат да се пенсионират при навършване на 65 години и 8 месеца, стига да имат поне 15 години стаж.

Аргументите на БСП са, че в България възрастта за пенсиониране е сред най високите в ЕС. От ГЕРБ обаче коментираха, че с тези промени ще се задълбочат проблемите в Държавното обществено осигуряване (ДОО).

„Временно ще се харесате на част от вашите избиратели, за определен период ще намалее безработицата, но вие задълбочавате проблемите в ДОО в дългосрочен план допълни бившият социален министър Тотю Младенов, изтъквайки, че близо 2 млрд. лв. е дефицитът, който се предвижда в бюджета на ДОО за 2014 г.