Лятото ще властва безцеремемонно през юли и месецът може да се окаже по сух от първоначалните прогнози за чести превалявания. Специализираният метеосайт accuweather.com сочи, че до началото на август ще има не повече от три дни с по-чести превалявания.

В прогнозата на НИМХ-БАН за новата седмица се сочи, че до полунощ купестата облачност над планинските райони в Западна България ще се размие и до сутринта времето над страната ще бъде ясно и почти тихо. Утре ще бъде слънчево, след обяд в равнините – горещо. В следобедните часове над планинските райони от Западна България ще се развива купеста облачност и на отделни места там ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максимални температури между 29° и 34°.

Над Черноморието времето ще бъде слънчево. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 27°-28°. Температурата на морската вода е 23°-24°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

В дългосрочната прогноза на accuweather.com за района на София само 2-3 дни са отбелязани като дъждовни, а максималните температури со от 25 градуса нагоре.


Над планините ще бъде слънчево. В следобедните часове над масивите от Западна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. По билата ще духа до умерен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 24°, на 2000 метра – около 17°.

През следващите дни времето ще бъде предимно слънчево, след обяд - горещо с максимални температури между 30° и 35°. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Над планинските райони в Западна България ще се развива купеста облачност и в следобедните часове не е изключено на отделни места да превали за кратко.