Бритиш еъруейз отказа да превози обратно в Европа френско семейство – майка и син – пристигнали в САЩ за медицински процедури на сина, страдащ от свръхтегло.

Според майката, синът й е не бил допуснат в Чикаго до борда на самолета, защото авиокомпанията преценила, че е твърде пълен.

Кевин Шьоне, който е едва на 22 години, тежи близо 230 килограма заради хормонален дисбаланс. Именно заради това заболяване той, придружен от майка си, пристига с полет на Бритиш еъруейз преди година и половина в Чикаго. През това време той е преминал курс на лечение в клиниката Майо (Mayo Clinic) в града.

Майка му разказа историята през сълзи пред телевизия Си Би Ес.

"Обвиняваме Бритиш еъруейз, защото просто ни оставиха" на аерогарата, заяви Кристина Шьоне в сряда вечерта. "Ако са могли да докарат сина ми с такъв проблем дотук в икономичната класа, значи има начин да го върнат обратно по същия начин у дома, за да може да продължи лечението си вкъщи", обяви тя.

Говорителка на Бритиш еъруейз, запитана от АФП, обясни, че "отделът за обслужване на клиенти положи усилия да намери решение на проблема и е потърсил всички начини. За съжаление се оказа невъзможно да се превози този пътник със спазване на всички условия за сигурност и предложихме на семейството да върнем цената на целия билет". Говорителката обясни, че превозвачът не е променял политиката си между първия и втория полет на семейството (до и от САЩ).

Кевин има нужда от непрекъснато приемане на кислород и медицинско наблюдение.

"Сигурен съм, че много пълни или по-пълни от мен хора не могат да пътуват, защото имат същия проблем", твърди пред Си Би Ес Кевин, който се придвижва на механизирана количка.

Семейството е било една седмица в хотел в Чикаго, за който Бритиш еъруейз заяви, че е уреден. През това врем е французите са опитвали да разрешат проблема.

С парите от самолетните билети те са решили да се стигнат до Ню Йорк с влак и да се приберат във Франция на борда на кораба Куин Мери през Великобритания.

През 2012 година подобна драма имаше трагична развръзка. Тогава двестакилограмова жена инвалид почина в Унгария, след като авиокомпаниите "Ка Ел Ем", "Делта" и "Луфтханза" не успяха да я превозят обратно до Ню Йорк. 56-годишната Вилма Шолтес освен ампутиран крак имаше диабет и бъбречна недостатъчност.

Тогава й бе отказан превоз поради невъзможност да се нагласят допълнителни предпазни колани.

Вилма Шолтес почина няколко дни по-късно, след като отказа прегледа при унгарски лекари, защото им нямала доверие, а искала да се лекува в САЩ, разказа мъжът й.

Съпругът на Вилма - Янош Шолтес, заведе съдебен иск за 6 милиона долара срещу "Ка Ел Ем" и "Делта".

Той заяви, че жена му била свалена от самолетите им заради наднорменото си тегло. В изявление авиокомпаниите отхвърлиха твърдението, че Вилма Шолтес получила отказ да пътува, защото "била твърде дебела".

"Делта" и "Ка Ел Ем" направиха всичко възможно да помогнат на семейството", се казваше в изявление на "Делта".

По наши данни персоналът на "Делта" в Прага е направил многократни опити в продължение на един час да настани клиентката, но не са могли да я качат безопасно на самолета".

Някои авиокомпании смятат наднорменото тегло за медицинско заболяване и дават допълнително безплатно място с лекарска бележка, докато други искат от пътника да закупи втори билет.