Днешният празник сякаш разтваря пред нас Небето и ни въвежда в света на безплътните сили – светите ангели Божии, които живеят в духовния свят, съпътстват ни в нашите делници, пазят ни и ни помагат, и съучастват с нас в тайнствата на Църквата.

Това заяви патриарх Неофит в словото си по повод Архангеловден. Патриарх Неофит отслужва Св. Литургия в храм "Св. Неделя" за празника.

"Ние вярваме, че всеки от нас има свой Ангел-пазител, който ни пази от падения, помага ни в носенето на житейския ни кръст, утешава ни в скърбите, спасява ни от беди и злощастия. Действайки чрез нашата съвест и нашето сърце, той ни предпазва от греха и съблазънта, помага ни да разпознаваме злото и да се борим с изкушенията. Затова и на всяка богослужба се молим: "Ангела мирна, верна наставника, хранителя душ и телес наших у Господа просим!"

Всичко добро в нас: светла мисъл, чисто движение на сърцето, порив към молитва, склонност към покаяние, стремеж към добродетелен живот и дела на милосърдие, се ражда и извършва по внушение на незримия ни Ангел Пазител. Когато той ни вижда да вървим по спасителния път, всячески се старае да ни ободри и да ни утвърди в него. Ако се отклоняваме от пътя на спасението - проявява трогателна загриженост, за да си спомним Бога, да дойдем в себе си (Лука 15:17) да се завърнем към любящите и всепрощаващи обятия на Отца ни! Когато, увлечени от светската суета, падаме в грях, Ангелът страда за нас, като моли Бога да бъде милостив към нас и ни даде благодатни сили да претърпим изкушението и в същото време не престава да подбужда съвестта ни към покаяние", каза патриархът.

Понякога се питаме, защо така често падаме и търпим бедствия в житейския си път, защо ангелът-пазител не ни предпазва? Това е така, защото ангелите са същества духовни и тяхното въздействие върху човека е духовно. Колкото повече човек в своите постъпки се ръководи не от плътски въжделения, а от просветените с евангелските истини разум и съвест, толкова по-способен става той към по-близко общение с Небесните Сили и толкова повече се ползва от тяхната невидима закрила, напътствия и помощ. Ако живеем не по дух, а по плът, като прилепяме сърцето си към чувствени предмети и удоволствия, като прекарваме голяма част от времето си в суета, ние не можем да се въздигаме с душите си към духовния свят и да влизаме в общение с Бога и Неговите служители – безплътните ангели," заяви патриарх Неофит.

Той добави, че хората, които са способни да управляват себе си, следвайки неотклонно Словото Божие, са единици. "Наричаме ги святи. А на нас, грешните хора, на които силите не достигат, за да се спасим, Бог ни е дал неведома сила, която присъства редом с нас – ангелът Божий. В трудните моменти от живота ни можем да се обръщаме към своя ангел, към тази сила, която присъства реално в този свят, макар да не принадлежи към него, та да изпитаме, което е благоугодно Богу, и да не участваме в делата на тъмнината. Тогава ние придобиваме духовно зрение и сила, ставаме способни за жертвено служение на Отечеството и ближните. Нека Господ ни помага и занапред да коригираме нашето поведение, мисли и дела, като не само вярваме в битието на ангелите Божии, а и молитвено ги призоваваме да подкрепят духовните ни и телесни сили, и да ни помагат да вървим неотклонно и без униние по пътя на спасението. Амин", завърши словото си патриарх Неофит.

БГНЕС припомня, че исторически Архангеловден като празник е установен в началото на IV век на Поместния Лаодикийски Събор, който осъдил и отхвърлил неправилното почитане на ангелите като към творци и управители на света и утвърдил православното им почитание. Според учението на Църквата светите ангели дотолкова се утвърдили в доброто и любовта към Бога, че вече не могат да отпаднат от него. Те се именуват "втори светлини", защото чрез тях светлината на Христовата истина идва, без да се задържа, без да се губи, без да се смалява или изопачава. Но ангелите сияят само дотолкова, доколкото в тях е виден Творец на света, Който е истинската светлина. Освен за Страшния Съд този празник ни напомня и за ангела-пазител, който се дава на всеки християнин при неговото кръщение и който е наш верен помощник, защитник и наставник.

На този ден празнуват Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райчо, Райна и Рангел.