Синовете на Христо Бисеров са крупни бизнесмени в областта на възобновяемите енергийни източници.

23-годишният Дамян Бисеров и 38-годишният Ивайло Главинков са собственици на десетки дружества с договори за милиони, сключени с ЕРП-тата за продажба на зелен ток.

Синовете на Бисеров са изградили няколко фотоволтаични парка в страната със заеми от различни банки, включително и Търговска банка Д (бившата Демирбанк), в която ДПС държи партийната си субсидия. Компания във фирмите на младежите прави и шофьорът на Бисеров Янко Белчов, който също е включен в бизнеса със зелен ток, продаван на ЕРП-тата.

Ивайло Главинков, който е обвинен в данъчни престъпления и пране на пари заедно с Бисеров, е негов доведен син. Заедно с Белчо Кунчев той е в списъка с нещатни сътрудници към бившия зам.-председател на ДПС и са имали пропуск за парламента от години. Кунчев е записан като организатор със средно образование, което не му пречи дълго време да е управител на енергийните фирми на клана Бисерови. Доведеният син Главинков е юрист. Веднага след обвинението на прокуратурата в сайта на парламента бяха свалени имената на Бисеров и дългогодишните му сътрудници.

Христо Бисеров е един от експертите на ДПС, които работят активно в сферата на законодателството, свързано с енергетиката. Той беше двигателят на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници, приет на 21 юни тази година, припомнят негови колеги от парламента.

Въпреки че родата и шофьорът му са в бизнеса с ВЕИ, Бисеров не е отбелязал този факт в декларацията си за конфликт на интереси, нито в тази до Сметната палата. В една от декларациите му обаче пише, че съпругата му Мария е ползвала заем от Главинков за 184 000 евро. През 2007 година и тя е имала дял в дружество за производство на зелен ток, но по-късно то е изкупено от китайски инвеститори.

Ивайло Главинков е съдружник в 8 фирми. Освен с доведения си брат той е партньор в част от тях и със зам.-председателя на Българската фотоволтаична асоциация Владимир Аличков. Всички те са с предмет на дейност изграждане и експлоатация на фотоволтаични централи - областта, в която вторият му баща Христо Бисеров твори закони в парламента. Другият му син Дамян е съдружник в 4 от дружествата. Шофьорът Янко Белчов е управител в 3, където собственици са синовете на бившия депутат.

Освен дългогодишен сътрудник на Бисеров в парламента 54-годишният шофьор Белчов участва активно в бизнеса на фамилията. Още през 2001 г. той е назначен за ликвидатор на търговската фирма "Бисеров" ЕООД, където собственик към тази година е бившият депутат.

През 2008 г. синовете му Дамян, който току-що е навършил пълнолетие, и Ивайло правят първото си дружество за производство на зелен ток "Солари Елов дол". Те са съдружници, а управител е сътрудникът на баща им в парламента Янко Белчов. С тази фирма изграждат голям фотоволтаичен парк край пернишкото с. Земен върху 1,5 дка земя. Ползват пари от Търговска банка Д, която обслужва и сметките на ДПС. За да гарантира вземанията си, банката е учредила особен залог върху предприятието. "Солари Елов дол" има договор за изкупуване на произведената електроенергия с ЧЕЗ. Друга фирма за фотоволтаици на синовете на Бисеров - "Агророуд" ООД, има договори за изкупуване на ток с "Енерго Про". Само за тази година договорените за продажба мощности с електроразпределителното дружество са за общо 975 мегаватчаса. Тази фирма е и една от най-печалившите за фамилията. Има изграден огромен фотоволтаичен парк в землището на великотърновското с. Ресен. Дружеството е ползвало заем от държавната Българска банка за развитие в размер на 6,9 млн. евро. В тази фирма синовете на Бисеров са съдружници с шефа на култовото столично заведение "Брилянтин" Пенко Пенков, който също има разностранни бизнес интереси.

Друга от фирмите на фамилия Бисерови - "Тракия Енерджи", където са съдружници с Владимир Аличков, има фотоволтаична централа край свиленградското с. Мезек. Само за 2013 г. е продала 135 мегаватчаса от продукцията си на ЕВН.