"Засега не се предвиждат промени в цените на винетните стикери за 2014 г.", съобщи пред журналисти днес министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Приходите от винетни такси годишно са в рамките на 250 млн. лева. Към края на септември те са 203 471 360 лева, съобщиха от министерството.

За зимно поддържане на пътищата са предвидени 60 млн. лева. Ако спестим пари от тази сума, ще пренасочим средствата за ремонт и рехабилитация на пътищата, увери Терзиева.

В Министерството на регионалното развитие днес беше подписан договор между ЕБВР и МРР за осигуряване на финансиране на фонд ФЛАГ.

От Европейската банка за възстановяване и развитие по този договор ще бъдат получени 35 млн. евро, предназначени предимно за малки и средни общини. Вече са одобрени 60 проекта, които ще получат финансиране. Средната лихва за кредити от фонд ФЛАГ през 2013 година е била 4.5 процента.

Прогнозите за плащане по проекти през 2014 г. само по Оперативна програма „Регионално развитие“ са за над 1 млрд. лв. Фонд ФЛАГ съ-финнасира най-много договори именно по нея. От 2007 до момента от фонда са отпуснати кредити по 347 проекта по нея на общо 347 млн. лв., съобщи Десислава Терзиева.