Според мен Сергей Станишев не се оттегли, а успя да превземе един 5-хилядник и сега отива на 8-хилядник. Петхилядникът беше БСП, за която той успя да направи доста неща, но за да се развие лявото в България, трябва да се направи нещо малко по-голямо и мащабно и най-вероятно това е онази идея, за която се споменава, че ще бъде българския ПАСОК.

Това обяви в студиото на предаването „Събуди се” на Нова ТВ ПР експертът Нидал Алгафари в коментар относно оттеглянето на Сергей Станишев от председателския пост в левицата.

Станишев обяви решението си за напускане на лидерския пост на партията по време на пленума, състоял се в събота. "Доста премислено, осъзнато, ако щете изстрадано решение. Не бягам и няма да избягам от моята отговорност, защото в БСП, в левицата аз съм един много важен стълб", обяви той.

"Задава се мощна нова левица.
АБВ, например, бе една от причините за загубата на БСП на евроизборите, но в бъдеще могат да бъдат заедно", прогнозира Алгафари.

"С оттеглянето си Станишев призна много вини. Призна, че е големият проблем и пое цялата отговорност за това, което се изговори и изля в последно време", смята още Алгафари.

Според експерта със сигурност ще има битки за председателския пост.

"Предишните периоди, когато трябваше да се избира Жан Виденов, да се избира Георги Първанов, те бяха компромисни фигури между два много мощни лагера. В момента няма мощни лагери – има един силен лагер, който е на Сергей Станишев и един по-малък, който е на хората около Георги Първанов. И те се заявиха още от самото начало – Драго Стойнев ще бъде от хората, които подкрепят Станишев, а Мая Манолова ще бъде подкрепяна от хората на Първанов", коментира още той.
Нидал Алгафари определи икономическия министър Драгомир Стойнев като по-обединителен, по-харесван и по-добре приеман от голяма част от партията.

"Смятам, че няма да има много големи сътресения и ще успеят да се обединят",
допълни Алгафари.

Запитан дали Драгомир Стойнев има потенциала да води социалистите в един труден период, ПР експертът бе категоричен, че той има авторитет, но проблемът е, че "на него му трябваше още време, за да узрее".

"Драго има силна вола и няма да позволи да бъде лашкан. По-скоро ще има помощта на Сергей, тъй като те ще изградят нещо по-голямо от това, което е в момента, това, което наричате български ПАСОК", заключи Алгафари.

В събота енергийният министър Драгомир Стойнев бе избран с пълно мнозинство за зам.-председател на Националния съвет на БСП и член на Изпълнителното бюро.