За първия си рожден ден Юан Цзай – първата гигантска панда, която се ражда в Тайван – днес получи торта и издърпа карта пред хилядите си почитатели.

Близо три хиляди души приветстваха поднасянето на сладкиша от ябълки, ананаси, моркови и малки хлебчета, подготвен от пазачите на зоопарка.

Най-очакваното събитие бе традиционната игра с карти – еквивалент на българския прощъпалник. По традиция едногодишният бебок в Япония изтегля карта, която указва бъдещите му интереси.

Юан Цзай изтегли картата рисуване, предава АФП.

Бебето гигантска панда бе показано пред публика през януари и за шест месеца привлече 2,4 милиона посетители в зоологическата градина, което е с 50% повече от същия период на 2013.

Юан Цзай е зачената с изкуствено осеменяване, тъй като родителите й (Туан Туан и Юан Юан) не успели да я създадат по естествен начин, и вече тежи 34 кг.

Таткото и майката на малката панда са дадени от Китай на Тайван през 2013 и оттогава се превърнаха в главната атракция на зоопарка в столицата Тайпе.

Едва 1600 панди живеят свободно в природата, главно в китайската провинция Съчуан. Други 300 са настанени в зоологически градини по света.