Всички обичат парите и мечтаят да имат много от тях. И все пак, те не са всичко. Има неща в живота, които са много по-важни от самите пари, или такива, които не могат да се купят с пари.
Реалността е, че въпреки че ние живеем в материален свят, най-ценните неща в живота са без етикет с цена. За съжаление, много хора забравят този факт.
Припомняме кои са онези седем най-важни неща в живота, от които и най-богатият човек в света може да усети липса:

1. Време

В действителност, времето е единствената ценна валута на планетата. Само то има истинска стойност. Това е и единствената валута, която не може да се харчи. Времето не може да бъде фалшифицирано, откраднато или взето назаем.
Без значение колко пари имате днес, изгубеното и отминало време никога няма да се върне. Това е нещо, което трябва да имате предвид следващия път, когато решите да си губите времето. Вие може да сте мултимилиардер, но ако времето на този свят за вас изтича, всичко е без значение.

2. Любов

Човек може да си купи секс, може да си купи интимност, дори може да си купи приятел/партньор в живота, но никога не може да си купи истинска любов. Впрочем парите правят намирането на любов понякога доста трудно, тъй като богатите хора имат много ухажори, които обаче се интересуват не от личността им, а от баланса на банковата им сметка.
Парите изваждат на светло най-лошите качества у хората като лицемерие, алчност, коварност и др. Богатите хора никога не могат да са напълно сигурни дали ги обичат заради тях самите или заради дълбоките им джобове.

3. Щастие

Всички сме чували, че парите могат да купят щастие, но не е точно така. Дори да имате всички материални екстри в света, пак може да сте нещастни. Оказва се, че някои от най-бедните общества всъщност живеят най-щастливо, защото умеят да се радват на простичките неща и на самите себе си.
Освен това страхът от банкрут, от обедняване и от провал (характерен за по-богатите хора) също разваля настроението на човек.

4. Кураж

Противно на общоприетото схващане, че човек се ражда или смел, или страхлив, по-скоро всеки е в състояние да покаже смелост в даден момент от живота си, поемайки риск.
Проявата на кураж не означава, че винаги трябва да се поставяте в опасни ситуации. Това може да означава да се изправите пред самите себе си и да се преборите със собствените си пороци и негативни качества. Страхът парализира човек и прави живота му по-труден. Смелостта не е нещо, което може да се купи или продаде, а е нещо, което трябва да възпитате у себе си.

5. Интелект

Парите могат да ви купят всичките книги на света. Те могат да ви осигурят най-добрите учители, най-престижното образование, най-големия шанс да се превърнете в уважавана личност. Интелектуалният капацитет на човек обаче няма да се развие много, ако той няма интерес към научаването на нови неща и към придобиването на нови знания.
Ние живеем в епоха, в която информацията се движи свободно и всеки, почти навсякъде, може да научи каквото му е интересно, дори от уютния си дом. Парите не са необходими за това.

6. Цел

Целта в живота, често е това, което ни мотивира да живеем и това е част от еволюцията. Хората, които се раждат невероятно богати, реално са доста ощетени, защото просто няма за какво да се борят – оцеляването им е гарантирано.
На богаташите им е много по-трудно да открият какво ги мотивира, за да живеят. Без цел в живота човек е изгубен, объркан и склонен да взима лоши решения, които в крайна сметка съсипват битието му и покваряват душата му.

7. Значимост

Парите, когато не са от наследство, често са резултат от един живот, изживян с цел и пълен с успехи. Малко хора осъзнават, че зад тези успехи стоят много спечелени битки. Никой не се замисля, че всяка хубава история си има сюжет, а всяко състезание – старт и финал.
Ако човек е живял правилно, той ще остави следа след себе си, която ще кара другите да таят страхопочитание към постиженията му. Не всички богаташи обаче, оставят такава следа, която да е създала масивна, положителна промяна за много хора. Парите може да бъдат инструмент за тази промяна, но личността е моторът зад нея.