Не отстъпвам пред трудности и натиск. Не се плаша от битки. Лошото не ме демотивира. Отговорността пред България и БСП винаги е била в основата на моите действия.

Това заяви лидерът на българските и европейски социалисти Сергей Станишев след провеждането на пленум на левицата, предаде БГНЕС.

Станишев отбеляза, че голямата новина от днешния партиен форум е насрочването на дата, на която ще има заседание на конгреса – 27 юли. Тогава ще бъде избран и нов лидер.

"Аз не отстъпвам, а оставам в първите редици на борбата – в името на каузата. Ще застана твърдо и ясно зад новия лидер с целия си авторитет и доверие, което имам в партията. Убеден съм от нуждата, че БСП се нуждае и от промяна, и от приемственост. Ние не се нуждаем от простата подмяна на личностите на едно или друго партийно ниво", подчерта Станишев.

Той изрази съжаление от факта, че политиката в България е спаднала до едно махленско ниво, което прилича на разправия, а не на визия или спор за перспективите пред страната ни.

"Всички чувстваме, че България е обезверена и изморена. Изморени сме от атаките, интригите, агресивното поведение пред и в парламента от поведението на нашите политически противници", каза той и добави: "Днешното ни заседание трябва да отвори нова страница пред БСП. Тя се нуждае от нова енергия, за да получи доверието да промени България. Това си остава наша основна кауза и за изборите през октомври".

Станишев още веднъж подчерта, че с всичките си слабости и кусури БСП остана единствената идейна партия. "Имаме кауза. По тази причина и натиска върху мен и нас беше огромен както от икономически фактори, така и от нашите коалиционни партньори и противници. Това не е тайна. Целта беше ние да бъдем превърнати в инструмент за подялба на властта и икономическите сфери. Много е жалко, когато някои наши съратници отварят портите на БСП за подобни влияния", заяви лидерът на левицата.

Според Станишев България се нуждае от алтернатива, от едно управление на една обновена БСП. Предстоящите избори не трябва да се превърнат в цикъл, който да тегли страната надолу, а в реална алтернатива на това, което се задава. А това са всички проблеми, които наблюдавахме при управлението на ГЕРБ /2009-2012/ и които ще се задълбочат многократно", заяви той.

Станишев не смята, че управлението ни беше грешка. "Направихме всичко за добрата промяна в страната. Опитахме да реализираме политики в една много сложна среда. Прокарването им консолидира мощен фронт срещу правителството на различни корпоративни нива", обясни той.

Според него БСП трябва да участва във властта, когато има ясен мандат от избирателите. "Трябва да има ясни гаранции за изпълнение на програмата на партията, ако тя участва в бъдещо управление", посочи той.

Станишев коментира и промените в ръководството на партията. "До мен е новият заместник-председател Драгомир Стойнев, който беше подкрепен с голямо мнозинство. Той е един от министрите с кауза, влиза в битки и отстоява позиция. За мен, Драгомир е един от най-перспективните политически фигури в БСП", каза той.