Около 6,6 милиона сирийски деца имат нужда от помощ, предупреди Детският фонд на ООН – УНИЦЕФ, цитиран от АФП в събота. От организацията изразиха опасения, че липсата на средства може да го принуди да намали своята помощ.

"Това е изумителна бройка и при това тя нараства много, много бързо", изрази тревога на пресконференция в Женева говорителят на УНИЦЕФ Саймън Инграм.

Той обърна внимание, че броят на засегнатите от конфликта сирийски деца се е увеличил с два милиона в периода юни 2013 – юли 2014 г., или с една трета. 5.1 милиона от тези деца живеят в самата Сирия, а 1.49 милиона са бежанци.

УНИЦЕФ е получил само 37% от поисканите от него 770 милиона долара помощ за нуждаещите се сирийски деца за тази година. Общо 10.9 милиона души имат нужда от помощ в Сирия, отбелязва АФП.

2.9 милиона сирийски бежанци са регистрирани в региона, като техният брой нараства със 100 000 всеки месец, сочат данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН. Това е най-тежката бежанска криза в света от геноцида в Руанда през 1994 г.

ВКБООН призова преди ден да бъдат събрани 3.74 милиарда долара в помощ на сирийските бежанци в Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет.