От следващата седмица военните започват изграждането на специално съоръжение на българо -турската граница, с което ще се спре нелегалния приток на бежанци. Това обяви военният министър Ангел Найденов в "Лице в Лице" по bTV.
"Ако климатичните условия позволяват до януари ще е готово. Това е основна отговорност на гранична полиция. Но ние ще окажем съдействие, защото закона го позволява, но само в краен случай", каза Найденов. Според него се върви се в посока увеличаване на граничните части, стават с 1000 повече и ще има и видеонаблюдение.

Военният министър получил подкрепата на гръцкия си колега да изграждането на теленото съоръжение на българо-турската граница. Според съседския министър това ефективен начин да се пресече и спре преминаването на нерегламентираните места.
Ангел Найденов обясни, че по предпазното съоръжение няма да тече ток. То е мрежа а не стена. Наложително еда се изгради, тъй като местността е пресечена и забавя реакцията на граничните части.

5 млн. лв. е стойността на загражденията и ще се строи от инженерните части на българската армия. Те трябва да възстановят и пътищата до тази зона, което ще погълне още 1 млн. или всичко ще струва около 6 млн. лв. "Това са целеви средства, които ще получим от държавния бюджет. Изхарчихме повече пари, защото влязоха много чужденци", обясни Ангел Найденов.

И въпреки, че ще е мрежа военният министър обясни, че няма да може да се, защото ще има усилвания и още други заграждения, които ще са пред теленото съоръжение. Достъпът ще е невъзможен за прорези и врати в заграждението, още повече, че ще има и видеонаблюдение.
"Много са нелегалните и трябва да бъдат експулсирани. Затова и пристъпваме към това съоръжение. От там най-често влизат. Съоръжението ще е в тази местност от 33 км. Надяваме да се преориентира потока към КППТ", каза Найденов.