Коктейл от неколкостотин разновидности на ентеровируси върлува в момента в страната, предупреждават медиците. До дни се очаква летният грип да започне да ни разболява сериозно, а пикът му ще е през август, съобщи за "Преса" националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Симптомите му са същите като при зимния - висока температура, треска отпадналост, болки в мускулите. Характерно за летния грип е, че е причинен от ентеровируси, които живеят в лигавицата на червата. Това е и причина за диарията и повръщането. Друга характерна особеност е появата на обрив заради производството на специфични антитела. Пъпките се появяват след 3-тия ден и покриват цялото тяло.

Лечението продължава около седмица, като включва пълен глад за възстановяване на червата. Пият се и специални рехидратиращи разтвори, както и хапчета за облекчаване на симптомите. Антибиотиците не помагат, затова не се самолекувайте, категорични са докторите. Най-опасен е грипът за бебета, които се обезводняват за часове. "Родителите трябва да търсят помощ веднага, без да чакат дори ден, защото при бърза и адекватна реакция децата се възстановяват лесно", посъветва националният консултант. Рядко болестта може да причини вирусен менингит, който обаче не е толкова тежък като гнойния.

Другата рискова група са хората над 75 години, които имат и хронични заболявания. При тях диарията, придружена с повръщане, също може да доведе до усложнения. До фатални последици обаче рядко се стига, но все пак са възможни миокардити, перикардити и менингоенцефалтити. Вирус мъчи в момента всеки 50 на 10 000 души в цялата страна, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Само за седмица болните са се увеличи с 10%, а в сравнение с миналия месец са двойно повече. През август епидемиолозите очакват заболеваемостта да скочи до 150 на 10 000 души. Най-много са заразените в Русе - 88 на 10 000 население, в София-област, Хасково, Шумен, Ямбол, Сливен и Силистра, а най-малко - в Търговище, Кърджали и Перник. Ентеровирусите обаче тръгват от морските курорти, където на много малко място са струпани огромен брой хора, обясни проф. Кожухарова. По думите й всяка година през юли и август има бум на чревни инфекции по Черноморието и хората трябва да са подготвени за неприятните страни на лятната почивка.

Освен типичните за този сезон ентерозарази специалистите алармират и за опасност от дизентерия. Тя протича със същите симптоми като летния грип, но диарията е много тежка и продължителна, а самата инфекция е бактериална. През миналата седмица има регистрирани 11 случая, но пикът се очаква през август. "При дизентерия лечението в болни- ца и антибиотиците са задължителни", посочи проф. Кожухарова. Салмонелоза и хепатит също ни дебнат през летните месеци.

След като премине пикът на болни от летен грип, докторите очакват бум на заразени с хепатит А. "Заради наводненията във Варна и Добрич е възможно дори да бъдат надхвърлени епидемичните стойности, както се случи миналата година в Пловдив", обясни за "Преса" началникът на детското отделение в Инфекциозната болница в София д-р Атанас Мангъров. Той прогнозира най-много болни от хепатит да се появят през септември. "Това е така, защото заболяването има около месец и половина инкубационен период, т.е. пипвате го сега, тръшвате се през септември, а междувременно сте заразили един куп хора", посочи лекарят.

Вирусът на хепатит А навлиза в организма през устата, размножава се в тялото и преминава в изпражненията, с които се отделя в околната среда. Повечето случаи остават недиагностицирани заради погрешното вземане на заболяването за грип. Най-честите симптоми са загуба на апетит, хронична умора, поддържане на средновисока температура, болка в мускулите и ставите, гадене и повръщане, болки в коремната област. Може да се появят и потъмняване на урината, жълтеница, сърбеж по цялото тяло, както и промени в психичното състояние. При възрастните и при продължително хронично заболяване на черния дроб може да се стигне и до чернодробна недостатъчност.