Нов вид измама - мошеници обикалят по селата и се представят за строителни майстори. Мъжете заблуждават възрастни хора като им предлагат евтино саниране на къщите, след което ги изнудват за огромни суми пари и оставят ремонтите незавършени, съобщава Нова телевизия.
Рано сутринта пред къщата на баба Елена и дядо Христо в пловдивското село Калековец спира автомобил със софийска регистрация. Трима непознати мъже предлагат на 80-годишните пенсионери да санират дома им срещу сума от 700 лева.„Казаха, че ще го направят евтино. По 130 лева трима човека искали да вземат. И материалът да си платим. Добре, но като дойдоха, вместо трима човека, дойдоха осем човека", разказва Елена Мишева.
Мъжете облепили половината къща и изведнъж изчислили, че ремонтът ще струва близо 10 пъти повече от първоначалната уговорка - 6000 лева. Мошениците взели всичките спестявания на възрастното семейство и ги накарали да вземат на заем и от съседи.
Измамниците дори накарали пенсионерите да се подпишат на празни листове за договор, в който нямало нито имена, нито адреси, нито телефони.
Измамата става на 100 метра от сградата на кметството, където е полицейският инспектор. Кметът твърди, че това не са единствените измамници, които обикалят селото.
„Предлагат смяна на улуци, смяна на керемиди, зидане на строителни обекти. - Срещу какви пари? - Срещу минимални в кавички казано. Дерат кожите на хората. Просто да ги съжалиш", обяснява кметът на с. Калековец Колю Миланов в ефира на Нова телевизия.