Заместник председателката на Европейския парламент и лидерка на Зелените Улрике Луначек призова лидерите на ЕС да изберат българския еврокомисар по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева за наследничка на Катрин Аштън като върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

В интервю за австрийската осведомителна агенция АПА Луначек, която оглави листата на Австрийската зелена партия на европейските избори, а преди това е работила като говорител по външната политика на Зелената партия, твърди, че Георгиева е "най-подходяща" да наследи Аштън.

Луначек заяви, че Георгиева е изиграла "изключителна роля" в качеството си на комисар, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. "По хуманитарната помощ, която е нейният настоящ ресор, тя изигра изключителна роля и също така е у дома си в този свят", подчерта Луначек. Тя сравни Георгиева с Аштън, чийто основен недостатък според нея е, че "не била у дома си в света на външната политика".

Лидерите на ЕС ще обсъдят наследника на Аштън, на президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на председателя на Еврогрупата на извънредна среща на върха на ЕС на 16 юли. Името на Георгиева вече се споменава като силен кандидат за външната политика. Другото споменавано име е това на италианската външна министърка Федерика Могерини.

Очаква се Юнкер да бъде утвърден от Европейския парламент като председател на Комисията на 15 юли. След това той трябва да изпрати писма до правителствата на държавите членки на ЕС, с които да ги покани да предложат кандидати за комисари.