Пристрастени към алкохола чистят улиците на Амстердам, като им се заплаща в бира и тютюн в рамките на програма, спонсорирана от държавните власти и от дарения, предаде бТВ.

Рано сутрин в квартал на Амстердам, въоръжени с бира в ръка и фас в устата, десетина хронични алкохолици се приготвят да почистят околните улици. За деня получават десет евро, половин пакет тютюн с листчета за свиване на цигари и кенчета бира, които да изпият на място - две за сутринта, две по обед и една в края на деня. На обяд получават и топла храна.

По думите на Гери Холтерман, натоварена с проекта на Фондация „Дъга", това са хора, отговорни за нарушаването на реда в Източния парк в Амстердам: сбивания, шум, не особено приятни забележки към жените.

„Целта беше да се занимават с нещо, да ги накараме да правят друго, за да не създават повече проблеми в парка", обяснява тя, като допълва, че участниците в проекта са разделени на две групи по десетина човека. Всяка група работи по 3 дни в седмицата.

Царува атмосфера на доверие: ако Гери е на обиколка, самите алкохолици отбелязват консумацията си, без да мамят.

„Мисля, че мога да кажа от името на групата, че ако не ни даваха бира, нямаше да идваме", уверява Франк, облечен в оранжево луминисцентно облекло, с торба за отпадъци и щипка за събирането им в ръка. „Имаме нужда от алкохол, за да функционираме, това е недостатъкът на хроничния алкохолизъм", добавя 45-годишният мъж, който казва, че е бил в затвора за насилие, никога не е работил и няма официален адрес.

„Трябва да се погледне от тази страна: всички печелят", твърди Гери. „Те вече не са в парка, пият по-малко, хранят се по-добре и имат занимание за деня".

Алкохолиците участници в проекта заявяват, че са много доволни. Всъщност участието им е доброволно. „Това вкарва малко ред в нашия живот", казва един от тях, пожелал анонимност. „Много от нас не са имали ред в живота си от много години, това ни е непознато и смятам, че ни е от полза", добавя Франк.

Колкото до живущите в квартала, те били доволни, а някои поздравявали чистачите, докато минават. „Правят нещо полезно, вместо да се влачат в парка", казва дама от прага на дома си.