В ДАНС е получена информация за финансови преводи със съмнителен произход. Направили сме проверка на информацията дали е достоверна или не и сме уведомили прокуратурата.

Това каза председателят на ДАНС Владимир Писанчев за проверката, свързана с Христо Бисеров. Писанчев отказа да коментира дали е възможен теч на информация, след като Христо Бисеров подаде оставка в неделя, а ДАНС изпраща сигнала до главния прокурор едва вчера. "Не мога да ви кажа, ние просто имаме технологично време, за да си извършим проверката. В момента, в който сме приключили проверките, сме уведомили мигновено прокуратурата", каза той.

БГНЕС припомня, че прокуратурата образува досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу вече бившия депутат от ДПС и зам.-председател на НС Христо Бисеров.

От прокуратурата заявиха, че вчера главният прокурор Сотир Цацаров е получил от председателя на ДА "Национална сигурност" писмена справка, съдържаща информация за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система. Информацията касае лицата Христо Бисеров и Ивайло Главинков. Получените данни са свързани с извършването на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна, с титуляри – Бисеров и Главинков.

Последвали са извършване на влогове /срочни депозити/, теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони /Сейшелски острови/.

По разпореждане на Цацаров, информацията незабавно е изпратена по компетентност на Софийската градска прокуратура. С постановление от днес е образувано досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков, както и за документно престъпление срещу Бисеров - представяне на декларация с невярно съдържание пред Сметната палата.

В началото на днешното пленарно заседание Христо Бисеров бе освободен като народен представител. Депутатите гласуваха за оставката му със 138 гласа "за", 10 - "против" и 23 - "въздържали се". В парламента лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че не знае от какъв характер е класифицираната информация, за която говори обвинител номер едно и че този въпрос е в полето на съдебната система и на разследващите органи, а не на политиката.

Бисеров подаде оставка като зам.-председател на ДПС на 3 ноември. По молба на Христо Бисеров, почетният председател на ДПС Ахмед Доган и председателят на партията Лютви Местан приеха оставката му като заместник-председател и член на ЦС и на ЦОБ на партията. Мотивите са единствено лични и не са от политическо естество, уточниха тогава от ДПС.

57-годишният Бисеров бе депутат в периода 1991-2000 и от 2005-2009 година. Той бе главен секретар на СДС от 1994 до 2000 година и бе наричан "сивия кардинал" в СДС. През 2000 година призовава тогавашния премиер Иван Костов да подаде оставка. През 2005 година отново влиза в НС като представител на Движение за права и свободи.