Терапевт разлива алкохол върху пациента си и го разпалва – за някои хора в Китай играта с огъня е начин да се лекуват болести, предаде АФП.
Т. нар. „огнена терапия“, чиито последователи твърдят, че лекува стрес, лошо храносмилане, безплодие, че дори и рак, съществува от хиляди години, но напоследък привлече интереса на медиите.
Класическата медицина няма доказателства, че терапията е ефективна – факт, който обаче е от малко значение за един от най-изявените „огнени терапевти“ в Китай.
„Огнената терапия е революция в човешката история – комбинира и китайската, и западната медицина“, казва Чанг Фенгао, който обучава студенти в занемарен апартамент в Пекин, но и взима по 48 долара (300 юана) за час терапия.
Фенгао слага билкова паста на гърба на пациента, покрива го с кърпа, залива я с вода и 95% спирт, като добавя гордо: „С този метод хората могат да избегнат хирургическите манипулации“.
Пациентът лежи по корем, когато Чанг взима запалка и оранжеви и сини пламъци започват да „танцуват“ по гръбначния стълб на човека.
„Топло е, но не е болезнено. Просто е топло“, казва 47-годишният пациент, който наскоро получил мозъчен кръвоизлив и загубил част от паметта и движенията си.
„Смятам, че терапията е ефективна“, допълва още пациентът.
Терапията е базирана на китайските народни вярвания, че здравето зависи от баланса между „топлите“ и „студените“ елементи в тялото.
„Палим огън в горната част на главата, за да изгоним студа от тялото“, обяснява терапевтът, който твърди, че е прилагал алтернативното лечение на редица чужди дипломати.
Според експерта методът не е достатъчно популярен заради страха от изгаряне. Според пациентите пък – такова чувство няма.
„Има и ранени пациенти, с изгаряния по лицето и тялото, но това е заради липсата на стандарти и обучение. Аз съм обучил десетки хиляди студенти и никога не сме имали инцидент“, обяснява още Чанг.
„Медицината има нужда от революция – разрешението на този проблем в света е огнената терапия“, категоричен е специалистът.