Ирландия ще стане следващия месец първата страна от еврозоната, която ще излезе от спасителната програма, след като ЕС и МВФ завършиха окончателния си преглед, съобщи министерството на финансите.

Ирландия получи спасителна помощ от 85 милиарда евро (115 милиарда долара) от Международния валутен фонд и Европейския съюз в края на 2010 г. Страната беше внезапно смазана от огромния си национален дълг, предизвикан от банковата криза и рухването на пазара на недвижими имоти.

"Това е важен ден, който мнозина смятаха, а някои се опасяваха, че никога няма да дойде", заявиха финансовият министър Майкъл Нунан и министърът на публичните разходи Брендън Хоулин в съвместно комюнике. Миналия месец премиерът на Ирландия Енда Кени съобщи, че страната ще излезе от спасителната програма на 15 декември и ще стане първата от четирите страни, ползващи се от спасителна помощ, която прави това.

Ирландската икономика рухна през 2008 г. след десетилетие на близо двуцифрен растеж, стимулиран от евтини кредити и процъфтяващо строителство и сектор на недвижимите имоти, и беше наричана "келтски тигър". "След като бяхме изключени от финансовите пазари преди три години, сега ние успешно положихме основите за излизане от програмата на ЕС и МВФ на 15 декември тази година и за пълно връщане на пазарите" допълниха Нунан и Хоулин в комюнике.

Другите страни, ползващи се със спасителна помощ, са Гърция, Португалия и Кипър.