"За мен е особено удоволствие да видя в тази Алея името на един от най-достойните българи – нашия Христо Стоичков. Неговото "присъствие" тук, редом с такива знаменитости като Раймонд Копа, Алфредо ди Стефано, Зинедин Зидан, Дино Дзоф (неговите отпечатъци са от ръцете) и други световни футболни величия, ме направи тук, на Лазурния бряг, горда, че съм българка".

Това заяви спортният министър Мариана Георгиева, която е в Монако за участие в конференцията "Мир и спорт". В свободното си време от дискусии министър Георгиева е посетила Алеята на световните футболни величия и е "останала очарована от плочата с отпечатъците на един от най-знаменитите българи Христо Стоичков", се казва в съобщение на пресцентъра на ММС.

Мариана Георгиева ще направи експозе за приноса на България за използването на спорта като инструмент за разбирателство и взаимопомощ между хората като част от разискванията по темата "Спортът – инструмент за изграждане на мир на разположение на правителствата".

"Участието на около 700 видни личности от цял свят в работата на форума за пореден път доказва как правителствата, МОК, националните олимпийски комитети и неправителствените организации могат да си сътрудничат без проблеми и ефективно", каза тя след официалната церемония по откриването на форума, цитирана от пресцентъра на ММС.