Бившият премиер Бойко Борисов е регистрирал офшорна фирма в Кипър през 1994 година, разкри лидерът на "България без цензура" Николай Бареков.

Съдружници в нея са били Цветелина Бориславова, която е имала и генерално пълномощно, както и Живко Неделчев и Мирослав Дермеджиев. Четиримата са имали равен брой акции. Офшорната компания е имала предмет на дейност внос, износ, търговия и инвестиционно посредничество. По същото време в България е регистрирана фирма със същото име - "Химтекс АД" с 1 милион лева капитал с предмет на дейност търговия на химически и петролни изделия, твърди Бареков. По негови думи това би могло да означава, че бившият премиер се е занимавал с наркотици и нелегална търговия с гориво.

Регистрираното в Кипър дружество не е подавало финансови отчети за дейността си, разкри още разследването. За директор на "Химтекс" бил назначен автомонтьор на преклонна възраст, който работел в близост до офиса на фирмата. Самата офшорка пък е била регистрирана в частна адвокатска кантора, като според Бареков в схемата е замесен и Румен Николов - Пашата. Той, Неделчев и Борисов участвали заедно в друга фирма - "Цебра ООД".

Две местни фирми пък движели нещата на "Химтекс", като по-късно фирмата сменя името си на "Бупеталос". Четиримата собственици пък прехвърлят дяловете си на кипърските си партньори. Според Бареков обаче това не значи, че е променена структурата на фирмата.

Бареков твърди, че офшорната фирма е създадена, за да се прехвърлят средства от дейността на българската и да не се плащат данъци. Другият вариант е съдружниците да са се занимавали с незаконна дейност, допълва още той.

Той отправи и критика към управляващата коалиция, защото не са направили нищо, за да разследват Борисов. И обеща, че когато стане премиер, ще започне с цялостна проверка на всички, заемали креслата на властта.