Германското правителство иска да забрани експлоатацията на шистовия газ поне до 2021 г. заради силната съпротива в обществото към "фракинга".

"В Германия няма да има хидравлично разбиване за шистов газ за търговски цели в близко бъдеще", заяви министърката на околната среда Барбара Хендрикс. Заедно с министъра на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел Хендрикс определи основните оси на законодателството във връзка с този много щекотлив въпрос.

В Германия има силна съпротива срещу "фракинга". Методът е свързан със създаването на подземни процепи, през които да преминава смес от вода, пясък и химически вещества за извличането на газа в скалите.

Безпокойството е свързано със замърсяването, което могат да причинят използваните химически вещества в подземните води. Но промишлеността настоява да се даде шанс на шистовия газ. Тя вижда в него възможност както в САЩ да бъдат съкратени разходите за енергия, които са едни от най-високите в Европа, и да бъде намалена зависимостта от вноса на енергия.

Германските министри"гледат много сериозно на безпокойството на населението", заяви Хендрикс и допълни, че "защитата на здравето и питейната вода са абсолютен приоритет". Поради това те искат да затворят вратата за шистовия газ, както направи Франция. "Проектите за фракинг на шистов газ под 3000 метра ще бъдат забранени", се уточнява в текста.

Смята се, че основната част от запасите с шистов газ в Германия се намира по-високо от този лимит. През 2021 г. доклад трябва да установи "състоянието на познанията и технологиите" и законодателят ще обмисли отново закона. Дотогава изследванията ще бъдат позволени при определени условия.

Асоциацията за защита на околната среда Бунд определи проектите на правителството като "малка крачка в правилната посока", но допълни, че иска изрична забрана на опитите и на фракинга под 3000 метра. Хидравличното разбиване за извличане на конвенционален природен газ, което се практикува от 60-те години на миналия век в Германия, ще остане "възможен принцип", но ще бъде съчетано с "допълнителни правила".