Ние не сме наивници, всичко това ще има своята рефлексия върху ДПС, в това число и политическа рефлексия, но няма да предизвика катаклизми в партията, защото нашите избиратели са достатъчно грамотни, зрели, за да са наясно с факта, че има разлика между лична отговорност за лични деяния и политиката на партията.

Така председателят на ДПС Лютви Местан определи ситуацията около оставката на Христо Бисеров, срещу когото прокуратурата образува дело за пране на пари и данъчни престъпления. Под отговорност е подведен и доведеният син на Бисеров - Ивайло Главинков.

Ще предложа на ПГ на ДПС да обсъдим кандидатурата на Алиосман Имамов за зам.-председател на НС, а Четин Казак за председател на правната комисия, съобщи Местан.

Той повтори, че мотивите за оставката на Бисеров са от личен характер, че за последно се е видял с него в понеделник и от тогава няма връзка с него. Местан заяви, че не знае от какъв характер е класифицираната информация, за която говори обвинител номер едно и че този въпрос е в полето на съдебната система и на разследващите органи, а не на политиката.

Председателят на ДПС няма информация дали Бисеров е напуснал страната, "не вярвам", каза той. В коментар на думите на Цветан Цветанов, че става въпрос за прехвърляне на финансови средства от държава в държава, Местан заяви: "Изглежда Цветан Цветанов е по-информиран от нас. Аз с друга информация, освен официално огласената днес от г-н Цацаров, не разполагам".

Явно е, че информацията предвид на класифицирания характер ще я получавате от прокуратурата, а не от нас политиците, смята депутатът. "Мотивите затова са лични, защото не засягат политиката на ДПС. В изявлението на главния прокурор прочетох, че става въпрос за неща, които се отнасят пряко за персоната на Христо Бисеров. Става въпрос за неща от личен характер", повтори той. Понеже в същото изявление на главния прокурор се твърди, че информацията е класифицирана и се споделя само най-общо за какво иде реч, аз заявявам пред медиите – не съм имал по тази тема разговор нито с главния прокурор, нито с председателя на ДАНС, потвърди Местан. Нямам достъп до тази класифицирана информация, за която говори главният прокурор, но потвърждавам, че причините за тази оставка са от личен характер, какъв точно – подсказва го вече главният прокурор, но и той говори условно: "ако има данни, ще поискам имунитета". Явно изказването е станало преди гласуването на оставката на Бисеров в пленарна зала. При условие, че основният обвинител е толкова условен, няма как да очаквате аз, който не разполагам с никаква информация, да мога да ви кажа каквото и да е повече, посочи Местан. Аз не бих бързал с никакви хипотези преди да чуем конкретиката, направи уговорка той. Г-н Доган бе не по-малко изненадан от оставката на Христо Бисеров. Няма как ние да бъдем информирани за взето решение, а то да е продукт на ултиматум от наша страна, оспори той твърдения по медиите. Никой - нито председателят на партията, нито почетният председател, е провокирал оставката на Христо Бисеров, категоричен бе Местан.

Мисля, че много от хипотезите на анализатори, псевдоанализатори ще се окажат вероятно жалки, несъстоятелни и смешни, е неговото мнение. След изявлението на главния прокурор става ясно, че е много несъстоятелно твърдението, че някой е бил изритан от постове. Предполагам вече няма никакво съмнение, че това е било продукт на собствено решение – дали поради неизбежност или поради друга причина, не знам. Никой не се съмнява, че тази оставка не е поискана от нас, не е провокирана от нас като ръководство на партията, аз не съм обвинител и не бих могъл да прибързвам, подчерта Местан.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че ДАНС проверява информация, свързана с Христо Бисеров.

В началото на днешното пленарно заседание той бе освободен като народен представител. Депутатите гласуваха за оставката му със 138 гласа "за", 10 - "против" и 23 - "въздържали се". "Заявявам, че подавам оставка пред НС и моля пълномощията ми да бъдат прекратени по съответния ред", е написал в молбата си Бисеров.

Христо Бисеров подаде оставка като зам.-председател на ДПС на 3 ноември. По молба на Христо Бисеров, почетният председател на ДПС Ахмед Доган и председателят на партията Лютви Местан приеха оставката му като заместник-председател и член на ЦС и на ЦОБ на партията. Мотивите са единствено лични и не са от политическо естество, уточниха от ДПС. Огласяването им остава изцяло в негова преценка.

57-годишният Бисеров бе депутат в периода 1991-2000 и от 2005-2009 година. Той бе главен секретар на СДС от 1994 до 2000 година и бе наричан "сивия кардинал" в СДС. През 2000 година призовава тогавашния премиер Иван Костов да подаде оставка. През 2005 година отново влиза в НС като представител на Движение за права и свободи. В момента той е и зам.-председател на НС.