Ще предложа на ПГ на ДПС да обсъдим кандидатурата на Алиосман Имамов за зам.-председател на НС, а Четин Казак за председател на правната комисия.

Това каза в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан.

Местан повтори, че мотивите за оставката на Бисеров са от личен характер, че за последно се е видял с него в понеделник и от тогава няма връзка с него. Местан заяви, че не знае от какъв характер е класифицираната информация, за която говори обвинител номер едно и че този въпрос е в полето на съдебната система и на разследващите органи, а не на политиката.

БГНЕС припомня, че по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че ДАНС проверява информация, свързана с Христо Бисеров.

В началото на днешното пленарно заседание той бе освободен като народен представител. Депутатите гласуваха за оставката му със 138 гласа "за", 10 - "против" и 23 - "въздържали се". "Заявявам, че подавам оставка пред НС и моля пълномощията ми да бъдат прекратени по съответния ред", е написал в молбата си Бисеров.

Христо Бисеров подаде оставка като зам.-председател на ДПС на 3 ноември. По молба на Христо Бисеров, почетният председател на ДПС Ахмед Доган и председателят на партията Лютви Местан приеха оставката му като заместник-председател и член на ЦС и на ЦОБ на партията. Мотивите са единствено лични и не са от политическо естество, уточниха от ДПС. Огласяването им остава изцяло в негова преценка.

57-годишният Бисеров бе депутат в периода 1991-2000 и от 2005-2009 година. Той бе главен секретар на СДС от 1994 до 2000 година и бе наричан "сивия кардинал" в СДС. През 2000 година призовава тогавашния премиер Иван Костов да подаде оставка. През 2005 година отново влиза в НС като представител на Движение за права и свободи. В момента той е и зам.-председател на НС.