Паметникът до централата на БСП „Позитано" 20 беше боядисан тази нощ, а призори заради акцията са задържани няколко души, сред които и блогърът и едно от лицата на „Протестна мрежа" Асен Генов. Самият Генов съобщи във Facebook, че е задържан в Трето РПУ, а по-късно стана известно и каква е причината.

От МВР потвърдиха за арестите. Задържани са петима души.

Пред БНР директорът на СДВР Ивайло Спиридонов обаче съобщи за шестима - четирима мъже и две жени. Те са задържани за 24 часа.

"Около 5 часа патрул на 3-то РПУ, обхождайки района си пред "Позитано" 20, забелязват шест души, които са "въоръжени" със спрейове и ръкавици да боядисват монумент, който се намира от една от страните на входа на централата на БСП", уточни той.

„При всички положения това е един вандалски акт", коментира пред Нова телевизия вътрешният министър Цветлин Йовчев и допълни, че трябва да се изчака проверката по случая.

Фигурите са боядисани в розово и лилаво, а под тях със спрей е изписано „БКП – Позор", както и „Кой!".

Това е поредна подобна акция. Преди дни на паметника на НДК беше закачен плакат с надпис „Срам".

Паметникът на съветската армия пък е бил боядисван няколко пъти, включително и в розово по подобие на розовия танк на Давид Черни в Прага – по повод края на Варшавския договор. Най-популярна стана акцията, при която фигурите на войниците по него бяха изрисувани като герои от комикси.

„Преобличани" са били и паметникът на Альоша в Пловдив, както и този на българо–съветската дружба във Варна.

Рядко обаче има задържани извършители.

На 7 ноември се отбелязва годишнина от началото на Октомврийската революция.