Нападателя на 20-годишната Виктория – алжирецът Салахидин бин Аладин, ще бъде обвинен в грабеж, придружен с опит за убийство. Това заяви по БНТ главният прокурор Сотир Цацаров.
Цацаров обясни, че той е влязъл на територията на страната като емигрант, не като политически бежанец. Той е поискал задействането на съответните административни процедури от Държавната агенция по бежанците, откъдето са се забавили с решението, т.е. той е пребивавал в страната със статут на лице, спрямо което има производство, но все още няма решение, обясни главният прокурор.

„Аз не мога да кажа коя институция е проспала всичко това. Мога да кажа само, че спрямо него е могло да бъдат задействани далеч по-бързо съответните процедури. Защото едно е да предоставяш убежище на бежанци, съвсем друго е да приемаш нелегални имигранти и техните процедури да се точат доста време”, заяви главният прокурор на републиката.

Аладин ще бъде обвинен в грабеж, придружен с опит за убийство. Има обаче и подозрение за извършени други престъпления, тъй като у лицето е намерен откраднат мобилен телефон, допълни Цацаров. В петък Софийска градска прокуратура ще поиска постоянна мярка – задържане под стража

Прокуратурата ясно показа, че няма да толерира действия, демонстриращи етническа нетърпимост и насаждане на расова омраза, каза още главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че към момента има образувани две досъдебни производства за така наречените „престъпления от омраза” на етническа основа.

Едното от тях е срещу Ангел Джамбази и други неизвестни засега лица по повод проведения в неделя митинг, на който са били отправени призиви за саморазправа, организиране на граждански патрули, и даване на ултиматум на властта да реши проблемите в определен срок, в противен случай те ще бъдат решени със самостоятелните сили и средства на членовете на съответната партия или движение.
„Казано по друг начин, отправени са били призиви, които ние оценяваме като явно подбуждане към престъпление, оценяваме също така и като насаждане на расова омраза”, поясни Цацаров.

Второто производство е свързано с Бисер Миланов – Петното и още няколко човека, които минавайки с джип покрай джамията „Баня баши” в столицата, с мегафони са отправили призив за саморазправа със събралото се там множество.