Проверката на Христо Бисеров е свързана със сигнал, който е изпратен от ДАНС в прокуратурата, отправен до мен от председателя на ДАНС, и който е постъпил вчера следобед.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров за проверката във връзката с Христо Бисеров преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Цацаров обясни, че е постъпил сигнал, информация, която до голяма част е класифицирана. "Ясно е, че тази информация подлежи на преценка. Тя се прави и в момента", каза той и обясни, че днес ще стане ясно каква ще бъде реакцията на прокуратурата.

Най-общо главният прокурор каза, че справката съдържа данни за финансови и данъчни престъпления.

Главният прокурор отказа да коментира за какъв период се отнасят данните за финансовите и данъчни престъпления отново с мотива, че днес ще има съобщение. Той каза само, че и проверката е започнала вчера.

Първото обвинение за задържания вчера нападател на Виктория ще бъде за грабеж придружен с опит за убийство. "Би следвало да има обвинение и за незаконното преминаване на границата", каза главният прокурор. Цацаров посочи и че в Салахедин бин Аладин е намерена и вещ, която е предмет на още един грабеж. "Дали ще бъде обвинен и за нея – трябва да се съберат доказателства, но безспорно е едно – в петък би следвало градска прокуратура да поиска постоянна мярка задържане под стража", каза той.

Главният прокурор каза, че не го притеснява това, че е успял да мине границата, и посочи, че границата на България не представлява това, което ние имаме в съзнанието си като класическа представа за граница.

"Това е граница, която се пази не по реда, който ни е познат от едно време", каза той и попита: "Смятате ли, че границата се охранява със съответни патрули така, както се охраняваше преди". "Би ме притеснявало, ако не бе заловен", заяви Цацаров и обясни, че е казал и на ръководството на МВР, че няма вариант, при който този човек да не бъде заловен. Заловен е в Гърция, но преди това е бил локализиран в Пловдив и апартаментът, в който се крие там, таксиметровият автомобил, който е наел, селото до което е бил откаран - са били ясни на служителите на МВР. Бил е установен и целият му маршрут от селото през нощта до границата и обратно. Главният прокурор каза, че Салахедин бин Аладин е влязъл у нас, не като бежанец, а като нелегален имигрант и производството по убежище не е свършило, той е човек с бележка.