Софийски апелативен съд (САС) намали присъдата на бившия депутат от ДПС Митхат Табаков по едно от делата срещу него от 4 на 3 години затвор, предаде БГНЕС.

Митхат Табаков стана първият депутат, който влезе в затвора за корупционни престъпления. Обвинението срещу него е за подкуп за периода от октомври 2004 година - 19 ноември 2004 година. През октомври 2012 година Софийски градски съд осъди Табаков на 4 годни.

Днешното решение на апелативните магистрати може да се обжалва или протестира пред ВКС. Делото вече веднъж е стигало до ВКС.

БГНЕС припомня, че през 2004 година като кмет на община Дулово Табаков е поискал и взел подкуп от 10 000 лева от управителя на "Водоснабдяване и канализация" ООД, Силистра Петко Горбанов. Табаков получил парите на 19 ноември 2004 година по собствената си банкова сметка, за да сключи договор с "ВиК" ООД гр. Силистра за изпълнение на обществена поръча с предмет "Дълбок сондаж и подмяна на уличната водопроводна мрежа на село Вокил, изследване на мрежата". Фактът, че Табаков е взел подкупа се доказва и от наличното по делото платежно нареждане, с което по неговата лична сметка се превеждат точно 10 000 лева.