Едва ли има жена, която да се е чудила дали трябва да си прави изследване за рак на шийката на матката. Ползите от него са ясни. Какво означават резултатите и колко трябва да се страхуваме от тях обаче, попитахме проф. Виктор Златков, директор на университетска болница "Майчин дом".

Два са основните метода, чрез които може да се види дали при една жена има опасност от рак на маточната шийка. Това са цитологичните и вирусологичните техники, обяснява проф. Виктор Златков. И в двата случая обаче ние откриваме потенциален риск, който не е сигурно, че ще се реализира, уточняването изисква допълнителна диагностика, казва той. Цитонамазката представлява оцветяване на сбор от клетки, взети от маточната шийка. В началото са се вземали с дървени шпатули, после с тампончета, а сега с четки. Начинът е важен, защото трябва да се свалят повече живи клетки за изследване, обяснява проф. Златков. Резултатите от тях показват дали има някакви атипични изменения в тъканта на маточната шийка на жената.

Те са класифицирани в пет групи

Между 1 и 2 група няма съществена разлика - и двата резултата показват, че всичко е нормално, казва проф. Златков. Единственото различие е в наличието на левкоцити, а не в състоянието на самите епителни лигавични клетки, пояснява специалистът. Трета степен е гранична, при нея има съмнение, че клетките може да са променени, както заради възпалителни процеси, така и заради промени в клетките, които ги правят "различни" и могат да показват начало на промени в тъканите, обяснява онкогинекологът.

Затова трябва да се пуснат допълнителни изследвания, но жените нямат основание да се притесняват. Промените може да се дължат на най-различни неща - както на специфични възпалителни изменения от вируса, така и на спирала например. Тоест, да са реакция на някакъв външен дразнител - химически, биологически или радиоактивен, обяснява специалистът.

Съществена разлика в резултатите между 4 и 5 група няма. Tогава цитонамазката показва, че има лоши клетки. Затова е наложително да се направят допълнителни изследвания, за да се изключи злокачествен процес.

Вторият метод за изследване са тестовете за наличието на папиломен вирус (HPV), който причинява болестта. Около 200 типа са разновидностите на човешкия папиломен вирус, около 60-70 от тях имат отношение към предраковите изменения на гениталиите на жената. Останалите причиняват брадавици по кожата, кондиломи и други заболявания.

Откривайки онкоген с теста, това означава, че има риск да се промени тъканта, но той може и да не се реализира, защото, за това е нужно време и тези жени подлежат на контрол. Нормално във влагалището на една жена да има около 50-60 микробни вида и наличието им не означава, че тя е болна, обяснява специалистът. Все пак откриването на HPV вируса изисква жената да отиде на допълнително изследване, за да се види дали има изменения на тъканта, обяснява проф. Златков. Ако има промени, които се виждат при колпоскопски преглед се взема частица от тях и се прави биопсия.

За да са спокойни, жените у нас всяка година трябва да си правят профилактичен преглед, категоричен е проф. Златков. Изключение може да има за тези, които са имали две цитонамазки с отрицателен резултат, тоест 1 или 2 група, в период от година. Те могат да удължат периода за профилактичен преглед до 3 години, останалите обаче - не. Съчетаването на двете профилактики - цитонамазка и вирусологично изследване, минимизира риска от грешка, добавя той.

HPV мори зайците и маймуните

HPV се среща сред зайците, говедата, маймуните и човека, казва проф. Виктор Златков. Връзката между вируса и рака на шийката на матката при жената датира от началото на 80-те години на XX век. Самото заболяване е описано още при войниците на Александър Македонски. В началото на миналия век германски ветеринар го открива и при сивите зайци. Той забелязал, че заради него те получават кожни тумори.