"Ако не припознаете любовта, ще бъдете много нещастни в живота. Филмът "Амур" мисля, че ще получи най-високо признание във времето, защото има възможността да надживее всички останали продукции, каза сръбският актьор и режисьор Любиша Самарджич.

"Самата дума любов, значи много. Важно е да живеем с и любовта на хората, защото без любов няма смисъл. И двамата със съпругата ми Мира сме различни като природа, но любовта ни свързва и завързва. Преживели сме много неща и ще живеем достойно до края на живота си", продължи той.

А на свой ред съпругата му добави: "Човек, който не е обкръжен от любовта, никога няма да разбере за какво става въпрос. Семейството е стълба на обществото. Всичко лошо, което ни се струпва напоследък като общество, е от разпада на семейството".

Самарджич беше гост на Руския културно-информационен център, за да получи наградата на Международния телекинофорум "Заедно", която му донесе филма "Миризмата на пресен дъжд на Балканите". Тя бе в категорията "Телевизионен игрален филм".

"Съжалявам, че този филм не можа да получи някаква специална награда, но това не е най-важното. Важното е, че тезата на филма е философията на моя живот. Живеем с различни хора от различни религии и националности. Не мога да говоря от името на всички сърби, но мога да говоря от свое име и на съпругата ми. Най-важното в живота е щастието в личен план. Днес това, което ме изненада е, че този филм е успял да получи наградата "Гран при на Балканите". Русия и България са важни точки в моята кариера. Получих голямата награда на Руската филмова академия - "Златен Витяз", на Сергей Бондарчук, и това има голямо значение за мен. Тази вечер дойдохме да прием тази награда заедно и да задоволим нашата суета. Мен нямаше да ме има в този план, ако не беше Мира, с която след няколко години ще отпразнуване златна сватба. Тя е същевременно и творец на филма "Миризмата на пресен дъжд на Балканите".

Любиша Самарджич не пропусна да спомене и отношението си към войната: "В моята страна нямаха мисъл да избягнат война и големите искаха да направят несправедливост спрямо моята страна. Аз съм против войната и не мога да се примиря с нея. Тя е зло и няма да донесе на никого щастие и късмет".

Сръбският актьор и режисьор разказа и как през 1999 г. двама военни са дошли пред неговата къщата, за да заведат сина му на фронта - "да се бие с тези, с които до онзи ден е живял".

Българският филмът "Шменти капели" получи награда за сценарий на международния телекинофорум.

"Когато искаш да изкрещиш силно, трябва да направиш всичко възможно, за да изложиш позицията си. Не знам дали има смисъл, но във всяка позиция трябва да присъства поне един миг от истината. Живеем във времена, в които се случват лоши неща, а тази неграда е нещо хубаво, което отдавна не ми се е случвало", каза Влади Въргала и благодари на монтажиста Валентин Вълчев, както и на Цветан Василев, защото "Венеция не е построена от голтаци".