Българките раждат все по-късно. В медицинския комплекс "Д-р Щерев" за деветте месеца на тази година средната възраст на майките е била 31,7 г. Нараства и делът на жените, които стават родилките за първи път над 35 г. Крие ли това рискове за забременяването или за бъдещето бебе, както и какви, попитахме д-р Таня Тимева от болница "Д-р Щерев".

- Д-р Тимева, какви рискове крие раждането в по-късна възраст?

- Статистиката за последните 5 г. показва, че жените, които раждат над 35 г., са се удвоили. Все повече са пациентите, които отлагат забременяването заради кариера или социално израстване. При една жена особено над 40 г. има риск тя да не завърши с раждане. Също така да се развият придружаващи заболявания, като високо артериално налягане, диабет, проблеми с бъбреците. Късната бременност крие рискове и за плода - неизносването му, друг е раждане на деца с ниско тегло. Не е маловажен и социалният момент - родителите трябва да са полезни на детето поне до 18 г., да му осигурят добър и здравословен живот. Ако бременността се реализира на 50 г. обаче, сметнете на колко ще е майката, когато то е на 18 г.

- Коя е възрастта, до която не е късно жената да забременява?

- Тази възраст непрекъснато се качва, защото се появяват нови методи да се оцени здраво ли е бебето, как се развива бременността. Това дава свобода на жените в по-късна възраст да са спокойни, че ще могат да износят здраво бебе. Но правилата в медицината показват, че след 35 г. съществуват определени рискове за нарушаване на генетичната структура на хромозомите, което води до зачеването на деца с генетични аномалии. Ранната фетална диагностика на плода с ехограф дава представа още в 9-11 седмица дали има риск от поява на генетични аномалии. Освен това след 11-та седмица може да се прави изследване на майчината кръв за наличието на хромозомни аномалии като Синдрома на Даун.

- Кои са най-честите причини за проблеми при забременяването над 30 г.?

- Генерирането на клетки в яйчниците, които биха могли да са носители на хромозомни преустройства. Заради тях не от всеки ембрион може да се получи бременност, която да се имплантира и развие до раждане на живо и здраво дете. Други проблеми са появата на ендометриоза, запушени маточни тръби, отстранени кисти на яйчниците.

- Увеличават ли се жените с изчерпан яйчников резерв?

- Да, това се дължи на две причини. Първата е по-добрата диагностика - от 4-5 г. се изследват нови хормони, които показват дали има такъв проблем. Увеличаването на жените с изчерпан яйчников резерв обаче е резултат и от начина на живот. Вредните фактори от обкръжаващата среда, тютюнопушенето и стресът, липсата на физическо натоварване, храненето, оказват негативно влияние. Аз бих сложила тази диагноза в групата на социалнозначимите заболявания, защото има жени, които са с генетично предразположение към развиването й, но проявяването зависи от начина им на живот. Също като с диабета.

- Какви са методите, с които може да се помогне на жените с проблеми да забременеят?

- Първо, трябва да се диагностицират причините. Да се изследват и двамата партньори - при мъжете по-бързо се поставя диагнозата. При жената трябва да се види дали става дума за анатомичен, хормонален или имунологичен стерилитет, за ендометриоза, за изчерпан яйчников резерв. След като се постави диагнозата, се подбира методът на лечение. Класическата ин витро процедура е най-успеваема при пациентки със запушени маточни тръби. За по-възрастните жени с изчерпан яйчников резерв се опитваме да приложим различни генетични методики, за да изберем къде да инжектираме яйцеклетката, така че да се подсигури по-добро развитие на ембриона. Друг метод е асистираното му излюпване, който повишава имплантацията му.

"Зачатие" помага на три двойки

Три двойки, които не могат да имат бебе, ще получат финансова инжекция за медицински процедури. Ваучерите ще са на стойност 1800 лв. и ще се осигурят от сдружение "Зачатие". За помощта могат да кандидатстват двойки, в които партньорката е с доказан изчерпан яйчников резерв, изчерпала е трите си опита към Център "Фонд асистирана репродукция" без успех или е над 43 години. Повече информация може да намерите на сайта на "Зачатие" www.zachatie.org.