Истински фурор в Москва предизвика тракийското ни злато. Десетки хиляди братушки са видели уникалните български съкровища. Сред тях са министри и депутати. Изложбата "Тракийско злато от България - легендите оживяват" показва над 300 експоната от седем тракийски съкровища. Тя е подредена в Държавния исторически музей на Червения площад в руската столица. Руснаците въздишат по Рогозенското, Панагюрското, Летнишкото, Боровското, Синеморското и др. съкровища. Дори световноизвестният музей Ермитаж от Санкт Петербург е проявил интерес изложбата да гостува и в родния град на Владимир Путин.

В момента в руската столица се провеждат Дните на София в Москва. В Международния дом на музиката концерти изнесоха Бистришките баби, Квартет "София", Орлин Павлов и фолклорният състав на БНР. В Московския музей пък бе открита изложба с картини на Владимир Димитров-Майстора.

Възможностите за поклоннически туризъм в България и маршрутите на Софийската света гора представи кметът на София Йорданка Фандъкова в Москва. Тя е поканила руски журналисти за участие в турове, които да популяризират туристическите обекти. На среща с кмета на Москва Сергей Собянин Фандъкова е обсъдила възможности за сътрудничество между двете столици в областта на образованието и културата. Московското кметство изрази готовност да подкрепи развитието на кабинетите по руски език в училищата, както и за участие на студенти и млади учени от двата града в съвместни археологически експедиции.

Столичният кмет е похвалила българските фирми, участвали в изграждането на метрото. Колегата й Сергей Собянин пък ги е поканил да кандидатстват в разширяването на московската подземна железница, която до 2020 г. трябва да се удължи със 120 км.