Кой е казал, че ДПС и БСП са обречени завинаги в друг или един за друг? Кой е казал, че са скачени и не е възможен диалога с лявото.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в парламента и добави, че след изборите може и да е по-актуален въпросът кого ДПС ще реши да подкрепи, предаде репортер на БГНЕС.

Ние сме една центристка партия, която затова е центристка и това е съдбата на центристките партии по света. Именно защото сме центристка партия, сме отворени за диалог с партиите от демократичния спектър, посочи Местан.

Понеже напоследък сме свидетели на една много мила надпревара, надпревара на заклинанията кой по-силно се разграничава от ДПС, кой по-яростно ще изрече заклинанието: "Никога с ДПС". Как ще ги разпознаем тези партии? Те изглежда нямат друг признак на идентичност освен разграничението от ДПС. Ако беше само една партия щяхме да кажем – това е антиДПС партията, но подобни заклинания чувам и от ляво, и от дясно, коментира лидерът на ДПС.

"Никога с ДПС" и в един миг човек би могъл да си помисли, че някой вижда ДПС в положението на една застаряваща селска мома, която чака да бъде пожелана. ДПС обаче не може да бъде поставена в положението на застаряваща селска мома, която чака да бъде пожелана, заяви той и подчерта, че ДПС знае своята стойност и своята идентичност, знае от кои ценности не може да отстъпи. Понеже е трета политическа сила, либерална, ДПС носи участта на всички либерални партии те да бъдат подкрепящи партии. Така е и България, така е и в света, коментира Местан.

Тоест, ние сме в положение на подкрепяща партия и ви казвам, че след изборите може да е по-актуален не въпроса кой ще пожелае ДПС, а може да се окаже вярна обратната посока – кого ДПС ще реши да подкрепи с оглед интересите на България, на гражданското общество и на базовите ценности на българската демокрация, добави лидерът на ДПС.