Трябва нова структура на ЕК, за да може да се реагира по-бързо при криза. Европа си е научила урока и съм убеден, че бъдещето ще е добро. Жан-Клод Юнкер ще е много добър председател на ЕК. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю за БНТ.
В България няма банкова криза. Банковата система от години е стабилна и продължава да бъде такава. Според мен имаше краткосрочен срив на доверие, но това се дължеше на политически борби. Банковата ни система е стабилна, политическата ни не е. ВТБ има официална позиция и тя е, че няма никакви намерения да закупува КТБ, заяви Дянков.

Той говори и за политическите събития в страната от последните седмици. "Южен поток" не свали правителството. То се свали само заради популистки обещания, които не могат да бъдат изпълнени. Те обещаваха много във всички сфери и не успяха да изпълнят почти нищо. "Южен поток" е част от тази недалновидна политика, заяви Дянков. България изпусна възможността да влезе в еврозоната. Сега ще се необходими още 5-6 години, за да достигнем нивата за преговори.

Няма да бъда част от следващото правителство. Имам други планове, категоричен беше Дянков.