Депутатите са обиколили Земята около 44 пъти. Това показва справка за около година, предоставена от Народното събрание. За близо година те са пропътували със служебните автомобили над 1,7 млн. километра.
Първенец е Пламен Славов от Коалиция за България - той е навъртял със служебната кола близо 50 000 километра. Рекордьор е и съпартиецът му от добрички район Пламен Желязков - с над 48 600 километра.
С около 800 километра по-надолу е социалистът Емил Костадинов. Хасан Хаджихасан от ДПС е пропътувал над 39 000 километра, а Нели Петрова от ГЕРБ - с 286 километра по-малко. Всички по-сериозно пътуващи депутати са и от по-отдалечени райони.
Дължината на екватора е около 40 000 километра, а депутатите ни са пропътували с парламентарните коли над 1 млн. и 773 хиляди километра. Тоест, по груби сметки, те са обиколили земята около 44 пъти.
Някои депутати казват, че рядко се качват на служебните автомобили. Ходят понякога пеш на дълги разстояния, за да мислят за политика. „Аз обичам да ходя и пеша. Оттук до Люлин хода пеша", казва Красимир Велчев от ГЕРБ. Независимите пък гледат да ползват личните си автомобили, защото понякога служебните не достигат.
Депутатът от ДПС Янко Янков е пропътувал над 30 000 километра с парламентарната кола. Таско Ерменков пък споделя, че имал рисково пътуване, за да успее за кворума и важни гласувания.
На депутатите, които посещават изборните си райони със собствените автомобили, се изплащат пътните разходи. За около година те са над 938 000 лева, предава бТВ.