Местните избори в сръбската част на Косовска Митровица бяха анулирани, съобщи официален представител.

Местните избори в Косово в неделя бяха белязани от насилие, констатира Би Би Си. Атака на маскирани мъже причини затварянето на основния пункт за гласуване в северната част на Косовска Митровица.

1,7 млн. са имащите право на глас жители на Косово. В бившата югопровинция живеят около 120 000 сърби, 1/3 от които в северните райони. От тези 40 000 души едва 13% са гласували, сочат данни от изборната комисия. Това са първите избори след като през 2008 г. Косово обяви едностранно независимостта си от Сърбия.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/, чиито представители наблюдаваха вота, изтегли персонала си от северната част на Косовска Митровица в изборния ден заради насилието. Въпреки инцидентите и предсрочното затваряне на някои изборни бюра шефът на мисията няма намерение да обявява изборите за невалидни, предаде радио Б92. Резултатите от вота трябва да се появят в сряда.

При атаката в северна Косовска Митровица нападателите хвърлили в помещението контейнери със сълзотворен газ, а после – въоръжени с бейзболни бухалки, потрошили урните и разхвърляли част от бюлетините. Кандидатът за кметския пост Кръстимир Пантич описва атаката така: "Нахлуха, започнаха да разбиват урните, да разхвърлят бюлетините, обиждаха членовете на избирателната комисия, възрастна жена е била сериозно ранена, след като един от нападателите я удари със стол. Чухме, че друга жена също тежко е пострадала, счупени са й краката."

Сръбският в. "Блиц" информира, че на много места в северните райони на Косово са били забелязани екстремисти от организации като "Образ", "Двери", "Четниците от Вальево" и ДСС. Водачът на "Образ" Младен Обрадович шетал обграден от десетина души, които записвали на видео лицата на всички, които отиват да гласуват.

Правителствата и на Косово и на Сърбия призоваваха избирателите да ползват правото си на глас. Много от сърбите, обаче, изпитваха съмнения, че ако участват, ще легитимират независимостта на Косово, която не е призната от Сърбия. Белград се опита да окаже натиск върху косовските сърби да участват активно в изборите в резултат на споразумението от април между Сърбия и Косово за нормализиране на отношенията в момент, в който Белград се опитва да проправи пътя си към членство в ЕС. Премиерът Ивица Дачич дори предупреди, че призивите за бойкот на изборите застрашават оцеляването на сърбите в бившата провинция.

Косовската ЦИК начело с Валдете Дака обяви в понеделник предварителни резултати от вота, но без тези за четирите общини с предимно сръбско население в северните части на областта: Северна Косовска Митровица, Звечани, Зубин Поток и Лепосавац. В 10 общини са избрани градоначалници от първия кръг /Гологовац, Косово полье, Дечани, Исток, Качаник, Подуево, Сърбица, Щимлье, Мамуша и Генерал Янкович/. В други 25 ще се наложи балотаж. А съдбата на вота в сръбската част на Косовска Митровица на практика е в ръцете на Брюксел.