Около 5000 учители организираха демонстрации в Букурещ, като се обявиха срещу водения от тях "живот на клошари" и за прилични заплати в страна, в която бюджетът за образование продължава нищожен.

"Искаме прилични заплати" и "Засрамете се", скандираха протестиращите, които се събраха пред сградата на правителството под плакат с надпис "Спасявайки образованието, ще спасите Румъния".

"Най-тежкото е, че най-способните младежи напускат Румъния, те не могат да живеят със сегашните заплати", заяви 56-годишната Шарлот Дивоиу, която е учителка по математика от 33 години в град Реметеа. "Всяко лято работя един месец в чужбина, в земеделието, за да спечеля малко повече пари", казва жената и допълва, че обича професията си, макар заплатата й да е малко над 400 евро на месец.

Учителите пострадаха тежко от намаляването на заплатите с 25% на държавните служители през 2010 г. То беше въведено от предишното дясноцентристко правителство в момент, когато Румъния беше потънала в рецесия. Впоследствие заплатите бяха повишени, но учителите продължават да са сред най-ниско платените социални категории.

Делегация от учители беше приета от министъра на образованието Ремус Прикопие, след което протестиращите се отправиха към парламента.