Гражданската война в Украйна и тежкото напрежение с Русия поднесоха хубав подарък на родните черноморски градове, пише „168 часа”. През това лято се очертава приливна вълна от круизни туристи, които пристигат у нас с големи лайнери. Част от тях вече акостириха в Бургас, Варна и Несебър.
Само за Бургас се очаква да пристигнат 26 кораба, които ще стоварят около 30 хиляди туристи. Това е огромно число за града, който доскоро въобще не фигурираше в маршрутите на този тип туристически обиколки. Сега обаче картината се променя.

До миналата година основните направления на круизните лайнери
бяха Одеса и Ялта, от време на време те спираха в Несебър и Варна. Бургас беше подминаван и пренебрегван.

През това лято кризата между Русия и Украйна ще влее около 6 милиона евро в местната икономика и бизнес. Изчисленията са на базата на средните стойности на разходите на чужденците при спирка на родно пристанище.

Справките показват, че те харчат около 200 евро на човек. При очаквани 30 хиляди пасажери това означава, че около 6 милиона евро ще излязат от джобовете на чужденците и ще отидат в местните търговци, заведения, магазини, увеселителни паркове. Сума, повече от прилична дори за град като Бургас.

Това за нас е манна небесна. Чакаме пасажерите с нетърпение, защото техните пари са добре дошли. Това е реалният туризъм. Три пъти ще спре в Бургас в рамките на това лято и елитният кораб Celebrity Constellation. С него парите и луксът трайно навлязоха по родните пристанища.

Сега пред управителите и мениджърите остава въпросът как да задържат и през следващите години този тип пътешественици.