Бойлер е гръмнал през нощта в зоопарка в Морската градина във Варна и оставил обитателите му без кухня. Инцидентът със стария електроуред е станал в извън работно време и в помещението не е имало хора, каза управителката Иванка Стоянова. Тя уточни, че бойлерът –бомба е гръмнал малко преди полунощ във вторник срещу сряда.

От силната ударна вълна е избит таванът от азбест, повредени са печки и хладилници и други кухнески пособия. Работниците са извадили всичко навън и на животните няма да се готви. Най-ощетени са маймуните, на които се приготвя топла храна – леща, зелен боб, варени яйца или макарони. Но и суровото месо за хищниците се размразява и транжира в кухнята на зоопарка.

„Не знам дали са се изплашили животните, когато пристигнах след сигнала за инцидента всички се бяха свили и бяха притихнали", разказа управителката. Според нея обитателите едва ли са в шок, защото са свикнали на гърмежи от честата заря, която правят при празненства в намиращия се на крачки емблематичен за Варна ресторант „Хоризонт".

Община Варна ще прави оглед на щетите и ще възстанови кухнята след ремонт.

В края на това лято кметът на Варна Иван Портних обеща 300 000 лева за неотложната реконструкция на атракциона. Годишната му поддръжка, която включва 60 хиляди лева само за менюто на животните, е за сметка на местната хазна.

В зоокъта има над 300 вида обитатели от 60 вида. Последното попълнение от август са 5 –те носати мечета от двойката, която дълго нямаше поколение.