Постигнахме значително по-добри резултати от досега договорените. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на блицконтрола в парламента в отговор на въпрос за параметрите по проекта "Южен поток", договорени с "Газпром".

Предишната седмица имахме разговори с представители на "Газпром" по повод стартиране на проекта "Южен поток". Не сме реализирали друго освен два основни пункта: подобряване на финансовия модел и гарантиране от страна на "Газпром", че експлоатацията на газопровода ще се осъществява по българското законодателство, а това значи и по европейското", заяви Орешарски.

По отношение на финансовия модел постигнахме добри условия като лихвения процент беше намален на 4.25% за целия период и за двата вида кредити, които ще ползва българската страна. Срокът за откупуване бе удължен над 15 години. Другият ключов момент беше при какви условия ще върви експлоатацията. Останалите параметри не са били обект на договореност, макар да са били обсъждане не са договаряни, заяви премиерът.