Михаил Менашки ще лежи 25 години при строг режим за предумишленото убийство на Мария. Присъдата бе потвърдена от Апелативния съд в Бургас, предаде petel.bg, позовавайки се на пресцентъра на съда.
Той е осъден да заплати на бащата на пострадалата 150 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди, заедно със законната лихва, както и 2000 лв. за имуществени вреди - сторените разходи за погребение на починалата. Менашки трябва да заплати на втори пострадал при инцидента 20 000 лв., обезщетение за претърпени неимуществени вреди от непозволено увреждане, ведно със законната лихва.

На 5 март 2013 Окръжният съд в Бургас призна Менашки за виновен в това, че на 3 септември 2012, около 00:50 часа, до хотел в курортен комплекс „Слънчев бряг” умишлено е убил Мария Златанова чрез пробождане с нож в сърцето. Убийството е предумишлено с особена жестокост.

Той е признат за виновен и за това, че на 3 септември 2012 г. около 00:50 часа, до хотел в курортен комплекс „Слънчев бряг” е пробол друг човек като му застрашил живота. Третата присъда е за това, че на 3 септември 2012, в квартирата си в град Бургас, е държал боеприпаси - 8 бр. патрони, без да има за това надлежно разрешение.

След извършената проверка по делото, Апелативен съд – Бургас отхвърли претенциите на Менашки и неговия защитник. Според въззивния състав на съда анализът на доказателствата показва, че подсъдимият е бил в относително спокойно състояние когато е решил да извършви убийството, както и след неговото осъществяване. Разкрива се убеждението му, че е планирал добре деянието си и няма да бъде разкрит. Съдът коментира като несъстоятелна защитната теза на подсъдимия, че не е извършил престъплението с особена жестокост. За това се съди по броя и начина на нанасяне на ударите, по факта, че не е преустановил действията си при писъците на жертвата от ужас. „Въпреки това е осъществил деянието, тъй като е целял и искал настъпването на противоправния резултат – смъртта на пострадалата, за да си отмъсти и да я накаже“, посочва съдът.

Доказателствата оборват тезата на Менашки, че е бил провокиран от пострадалите с думи или действия. Въззивният съд приема като необосновано възражението на Менашки да е малозначително второто деяние, за което е признат за виновен – държане на боеприпаси без съответното разрешение, които не са предназначени за законно притежавано от него лично оръжие. Съдът установява, че той е личност с висока степен на обществена опасност. От Бургаския апелативен съд коментират, че принудителното му изолиране за по-дълъг период от време не може да го мотивира да се поправи и превъзпита към спазване на законите и добрите нрави. Решението на Апелативен съд – Бургас е обжалвано пред Върховния касационен съд от подсъдимия и от двамата частни обвинители и граждански ищци.