Към момента в страната има 9567 нелегални емигранти, в арестите са 695, в домовете за настаняване 1078, в домовете на Агенцията за бежанците – 4053 души. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи в рамките на „блиц” парламентарния контрол на въпрос на депутата от Коалиция за България Атанас Мерджанов за бежанската вълна, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според Мерджанов предишното правителство е оставило гола стратегия. Депутатът попита дали планът за справяне с кризата е подсигурен със средства и дали може да се очакват допълнителни средства от ЕС.
„На заседание на Министерски съвет бяха предприети пакет от мерки за справяне с кризата, предизвикана от засиления бежански натиск. Кризата се разраства и ситуацията е изключително сериозна”, каза Йовчев. „Тенденцията е такава, че миграционният натиск не намалява, дори на моменти се увеличава. Около 3500 нелегални емигранти са задържани в последния месец. Прехвърлен отдавна е капацитетът на местата за настаняване”, отбеляза вътрешният министър.
Кризата поражда сериозни рискове и заплахи за сигурността на България.
Над 39 организации трябва да взаимодействат на плана, приет от Министерски съвет за справяне с кризата. Работим по инициативи за подобряване на комуникацията и сътрудничество.