Пациентка съди зъболекар, изпуснал инструмент в устата й и тя го глътнала, научи „Конкурент“. Спорният казус е от Враца. Последното решение е на врачанския окръжен съд, което е окончателно. Според магистрати умишлено престъпление няма, а в случая става въпрос за случаен инцидент, предаде "Конкурент"
Случаят станал през март 2012 г. в кабинета на врачански зъболекар. Разгледалите казуса обаче са категорични, че конкретното деяние не съставлява престъпление.

Пациентката отишла при дентален специалист, като след преглед й била извършена манипулация на горен ляв краен зъб с нервекстрактор за почистване на кореновите канали на зъба, с който се работи ръчно.

Докато зъболекарят работел, пациентката си мръднала главата и инструментът паднал в устата й. Жената инстинктивно преглътнала слюнката си и го погълнала. След рентгенова снимка се наложила оперативна намеса в столична клиника за изваждане на чуждото тяло. На първа инстанция наказателното производство, образувано от прокуратурата за причиняване на телесна повреда поради немарливо изпълнение на занятие или друга регламентирана дейност, било прекратено.

Пациентката обжалвала решението и съдебният казус стигнал втората инстанция. По него са разпитани и експерти. Според тях стоматологичните манипулации при извършване на кореново лечение, особено при шести и седми зъб на горната челюст са сложни.

Нервекстракторът е дребен инструмент и с него се работи ръчно, а при внезапно движение на главата на пациента е възможно той да бъде изпуснат. Заключението на експерти е, че не са налице нарушени правила по време на лечението на пациента. Допълват също, че от момента на изгубване на инструмента от страна на зъболекаря са предприети адекватни действия за установяване на местонахождението му, в това число и незабавното изпращане на пациентката за рентгеново изследване.