В края на август общинските болници затварят врати. Тази мрачна прогноза бе направена от Управителния съвет на общинските болнични заведения на извънредно заседание, проведено днес в Казанлък, предаде БГНЕС.

Председателят на УС, д-р Недело Тотев, заяви, че има подписано споразумение със Здравната каса, но на над 40% от средствата за извършените дейности в болниците няма да бъдат изплатени по силата на въпросния документ. Той подчерта, че наличния финансов ресурс ще стигне само до началото на месец август. Д-р Тотев подчерта още, че дълго трупаното напрежение в здравеопазването, вследствие на десетгодишните непрекъснати реформи без резултат, може да бъде туширано единствено чрез рестартиране на системата в тази сфера.

На извънредното заседание в Казанлък УС на Сдружението на общинските болнични заведения е било изготвено становище до Националното сдружение на общините в България, с което се настоява да бъдат информирани принципалите на общинските болници за състоянието им.

Управителя на казанлъшката болница Кети Манолова изрази и своето притеснение, че ако те спрат, това означава, че спират и спешните центрове, тъй като те са им основни консултанти.

Междувременно стана известно,че днес са изплатени възнагражденията на служителите в МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" (Университетска) и болницата функционира нормално, информира изпълнителният директор проф. Петрана Чакърова. Храненето на пациенти не е прекъсвано, Кухнята продължава да работи, всички пациенти на диети получават нужната храна. Приемът на пациенти продължава в нормален ритъм. Направени са заявки за необходимите медикаменти по приоритети.От ръководството на болницата благодарят на всички дарители, които се отзоваха на призива за помощ през последните дни. Получени са хранителни продукти от множество частни лица, включително 100 литра мляко, осигурени за кухнята на здравното заведение. От аптеки "Марешки" и от фирма "MTI" са дарени медикаменти. МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" (Университетска) получи и финансова помощ в размер на 10 хил. лв., дадени за закупуване на консумативи за Отделението по хирургия.

"Реакцията на толкова много хора на нашия призив за помощ, говори за голямата съпричастност, която имат към проблемите ни жителите на Стара Загора и областта, за което изказваме искрени благодарности", обясни проф. Чакърова.