Служители от затворите се събраха на "по една студена вода" в знак на протест, съобщиха от бТВ.

За един час днес пред работните си места излязоха надзирателите от затворите в различни градове в знак на несъгласие с политиката на държавата спрямо техния труд.

Във Враца затворническите служители определиха днешната си проява като събиране на по една студена вода. Те обясниха, че заплатите им не са индексирани от пет години, а полагащите им се социални придобивки са далеч по-ниски в сравнение с останалите работещи по Закона за МВР.

"Работим по 24 часа в затвора, а реално ни плащат 23, до неотдавна беше и по 20", обясни Дилян Иванов, служител в затвора във Враца.

"В новия бюджет за 2014-та е предвидено увеличение на работните заплати на лишените от свобода, които се трудят в затвора, а в същия момент за нас не е предвидено нищо, е това е предвидено - една студена вода", посочи Иван Тошев, председател на синдикалното дружество и член на УС на ССЗБ.

Затворническите надзиратели се оплакаха и че работят под непрестанен стрес. "Аз съм сам на 120 души, те са затворници, не са някакви разхождащи се на улицата, някои не са нормални, може само да си представите какво могат да направят", добави друг надзирател Венцислав Иванов.

"Мислите ли, че след 17 години тук след няколко ще бъда пълноценен да идвам на работа, вкъщи да се карам със семейството ми, тоя стрес, който вътре се преживява, обществото не го знае", добави Петър Иванов, служител в затвора във Враца.

Затворническите служители ще протестират за по час и утре, и вдругиден, а на девети ноември излизат на голям протест пред Министерството на правосъдието.