Третото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, по което подсъдими са и трима бивши директори на СДОТО за т. нар. "незаконно подслушване", се гледа при закрити врати, предаде БГНЕС.

В началото на днешното заседание в Софийския градски съд бе обяснено, че материалите по делото са секретни и затова няма да бъдат допуснати журналисти. Така делото тръгна при закрити врати и първите, които бяха призовани по него, бяха служебният министър на МВР Петя Първанова и бившият главен секретар Калин Георгиев. Пред журналистите те не пожелаха да коментират процеса с мотива, че той е секретен. Калин Георгиев все пак отговори на въпроси, но за новия Закон за МВР и за назначаването на Светлозар Лазаров за главен секретар с 5-годишен мандат. Според Георгиев това е ненавременна промяна. Според него системата има нужда от стабилност, а на няколко пъти вече станахме свидетели на разнопосочни реформи. "Тази реформа донякъде повтаря един модел, който показа, че е дисфункционален", коментира той. Колкото до мандатността за длъжността главен секретар Георгиев каза, че за съжаление мандатът в България означава колко най-много можеш да бъдеш, а не колко ще си. Той даде за пример ръководителите на ДАНС. Промяната, направена в момент, когато вървим на избори, той си обяснява като: "Поредното безумие на хора, които вземат ненормални решения за нас".

Адвокатът на Цветан Цветанов Менко Менков дебело подчерта, че делото не е за незаконно подслушване и никой няма обвинение за незаконно подслушване.

По делото, според адвоката, няма да бъдат разпитани петима свидетели, сред тях Сергей Станишев, Емил Димитров, Мирослав Найденов и още двама. "Всички се съгласихме с показанията им в досъдебното производство – те нямат никакво отношение към предмета на доказване", каза Менков. Станишев нищо не е казал, според защитата на Цветанов." Какво да му разпитваме на Станишев, той да не е специалист по СРС-та?!", попита той.

И Цветан Цветанов смята, че от разпита на Сергей Станишев няма да има никаква полза. "Внасянето на този анонимен сигнал от Сергей Станишев, той е все пак един политически лидер в условията на предизборна кампания – това беше част от цялостната стратегия, която след това се влезе и със стратегията, която беше за Костинброд. Така че в тази посока изцяло се придържам към това, което каза адвокатът", каза Цветанов.

Менко Менков каза, че са дали съгласие показанията на всички свидетели, които прокуратурата е разпитала, да бъдат приети и да не се разпитва нито един свидетел в съдебна зала. Но част от другите страни не са се съгласили и затова ще се проточи делото. Делото няма да приключи днес, следобед ще бъдат разпитани още двама свидетели, има и още три резервни дати. Предстои да бъдат разпитани още около 15 – 16 свидетеля общо, каза Менков. Според него не е назначавана нито една експертиза по това дело.

По делото бе разпитан и един от бившите шефове в ГДБОП Валентин Цоновски, който обясни, че е не му е известно по тяхно време да е имало нерегламентирано подслушване. Той е призован за използването на въпросната техника за отвличането на Лара. Няма нищо нередно за това, което са я използвали. Той обясни, че техниката способства работата на МВР – всичко е регламентирано. Цоновски каза, че не му е известно въпросната техника да подслушва и той не я е използвал за такива неща.

"Никога не е имало незаконно подслушване, но се натъкваме на много интересни обстоятелства. Обстоятелствата за използването на тази техника – кетчъра в резиденция Бояна по отвличането на Лара, е съгласувано с министър – председателя с Марин Райков и главния прокурор Сотир Цацаров и те са знаели за това участие – на тази техника и нищо нерегламентирано няма в нейното участие", каза Менков. Другото, което е интересно, според него, е, че "за да се композира това обвинение срещу Цветанов в това дело - по времето на мандата на служебното правителство, прокуратурата без никакво правно основание се е опитала да наложи на МВР да издаде вътрешно ведомствен нормативен акт, с което се усъвършенства дейността на тези автомобили", каза адвокатът, цитирайки служебния министър Петя Първанова. Той посочи, че дейността на автомобилите е регламентирана много преди министър Цветанов. "Те не разполагат с възможност за подслушване – всички свидетели го казаха. Не представляват СРС по смисъла на закона", заяви той.

Въпросните кетчъри продължават да се използват и сега и са използвани много преди Цветанов да стане министър, посочи адвокатът. "За едно единствено нещо се използва тази техника – за установяване на телефонен номер, който с е използва от определено лице, за което има разрешение за СРС – дали то има втори или трети телефон. Когато се установи номера на втори или трети телефон, той се подава на съответната служба и се иска законно прилагане на СРС върху този телефон", каза Менков.