Словашкият министър на външните работи и бивш международен пратеник на Балканите Мирослав Лайчак очаква на следващата среща на високо равнище на Европейския съюз Македония отново да бъде блокирана от страна на Гърция заради спора с името независимо от получената за пети път препоръка за започване на преговори, съобщи МИА.

Европейският съвет най-вероятно отново няма да даде дата за преговори на Македония, заяви Лайчак. По думите му обаче съюзът трябва да реши какво ще прави с Македония, тъй като и след пет препоръки от Европейската комисия Европейският съвет не може да вземе решение за започване на преговори.

Македония е блокирана от 2005 г. и това не е добре, тъй като, ако не е заета с позитивен дневен ред, тя ще бъде заета с по-различен дневен ред. Необходима е промяна в реториката, заяви Лайчак, който вчера говори на конференция в Атлантическия съвет във Вашингтон.

Словашкият министър повтори, че Македония е първата страна от Западните Балкани, която е започнала интеграцията и е добър пример за междуетническо сътрудничество в региона. Според него ЕС е заинтересован да види всички страни в региона като членки на ЕС.

Междувременно македонски издания коментираха, че гръцкият президент Каролос Папуляс не отстъпва от становището, че македонското правителство трябва да направи завой на 180 градуса в отношението си към Гърция и политиката на собственост към цялата територия и история на Македония.

По време на официалното си посещение в Тирана в рамките на гръцкия опит за започване на нова, по-приятелска глава в гръцко-албанските отношения Папуляс на два пъти с остър тон изпрати послание към македонското правителство, че зелена светлина за членство в ЕС и НАТО Македония ще получи само ако направи отстъпка в спора за името, пише "Утрински весник".

Изданието съобщава, че германският канцлер Ангела Меркел се е срещнала неочаквано в Берлин с Матю Нимиц, посредника в гръцко-македонския спор за името. При това Меркел и Нимиц се съгласили, че ако съществува съответна политическа воля в Атина и Скопие, спорът може да бъде превъзмогнат.