Протестиращите животновъди тръгнаха за София с личните си автомобили.

Животновъдите блокираха пътя Пловдив – Карлово за десетина минути. Те не бяха допуснати до автомагистрала "Тракия" от полицията. От сутринта в района на село Труд има силно полицейско присъствие. Към този момент на мястото има 10 жандармеристи джипа и около 300 полицейски служители. Пътят за селото е затворен.

Служителите на МВР казват, че няма да допуснат протестиращите до магистрала "Тракия", докато не пристигнат представители на Министерство на земеделието и храните. В следствие на това тяхно заявление животновъдите се отправят към София.

Протестът им е провокиран заради неизплащането на субсидиите за тази година в обещания размер. До 20 октомври животновъдите трябваше да получат 70% от субсидиите, а в края на януари да вземат и остатъка от сумите. До момента те са получили около 40% от средствата. След среща на техни представители с министъра на финансите в края на октомври стана ясно, че превеждането на средствата през тази година е невъзможно, тъй като в бюджета няма достатъчно пари. За протести се подготвят и зърнопроизводителите. Те настояват за 230 милиона от субсидиите и също заплашват, че ще блокират пътища.