Притеснен съм от развитието на ситуацията между Украйна и Русия и силно се надявам ситуацията от зимата на 2009 година да не се повтори, но такава опасност на този етап има.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Това си е мой кошмар, надявам се да не стане български кошмар, силно се надявам, че няма да се стигне до там, уточни Стойнев. България не трябва да зависи от международни конфликти и от международни геополитически игри, ние трябва да се борим за националния ни интерес, националният ни интерес е България да стане газово-разпределителен център в региона, коментира енергийният министър.

В момента газовото хранилище в Чирен се нагнетява, само че за това трябват средства. Пред ЕК защитихме разширяване на газохранилището в Чирен и изграждане на ново газово хранилище на българска територия, добави той.

Няма да има проблем с нагнетяването в Чирен, но правим чудеса от храброст, защото няма финансови средства, защото трябва да имаме регулярни плащания, подчерта министърът на икономиката и енергетиката.

Стойнев коментира и старта на "Южен поток". В момента в България сме в процедура на оценка на въздействие на околната среда, за да се даде реалният старт за изграждането, напомни той. По време на конференцията на високо равнище във Вилнюс, която приключи вчера, той е информирал колегите си, че "Южен поток" ще спазва българското и европейското законодателство. БЕХ и "Газпром" се споразумяха проектната компания да даде достъп на трета страна, подчерта Стойнев.

Този проект е важен за България, тъй като за мен като министър е важно да имаме регулярни доставки на природен газ и да имаме сигурност в доставките, подчерта той. Стойнев е убеден, че настоящото правителство е договорило по-добри условия от предходните управляващи. Отстоявахме националния интерес, подчерта Стойнев.

По време на конференцията във Вилнюс е обсъден и списък с 248 проекти за енергийна инфраструктура, които са приоритетни за ЕК. За тези проекти се очаква да има по-добри регулаторни условия, те ще могат да получат и достъп до финансови средства по линия на Механизма за свързване на Европа. Сред тези 248 проекта има и 11 проекта на България. Всички те са получили статут на проекти от общ интерес. Сред тях има проекти за изграждане на нови електропроводи, изграждането на газовите връзки с Гърция, Сърбия, Турция, увеличаване капацитета електроенергийната система за пренос към съседни държави изграждане на язовир "Яденица".

Споделих с моите колеги, че за нас изграждането на връзката със Сърбия става основен приоритет и в бюджета за следващата година са заложени средства за гаранция. Ние от следващата година можем да започнем изграждането на връзката, но съм притеснен от забавянето от страна на Сърбия, коментира Стойнев. Връзката с Румъния ще бъде готова през следващата година. За мен е важно природен газ да тече и в двете посоки, заяви още той. На енергийния министър му предстои среща с турския му колега, за да дебатират изграждането на газовата връзка между двете страни. Моето желание е колкото се може по-бързо да започнем изграждането на тази връзка, подчерта Стойнев.